niedziela, 24 sierpnia 2014

Placki z cukinią


 Składniki:
  • 3 cukinie
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • mała kostka sera feta
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia




Przygotowanie:
  • Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na 10 min. 
  • Cebulę i czosnek drobno siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek. Składniki zeszklić a następnie dodać odciśniętą cukinie. Razem podsmażyć.
  • Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, posiekane zioła, posiekany ser i podsmażoną cukinię. Doprawiamy papryką i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie mieszamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor z obu stron.
  • Najlepiej smakują  z dodatkiem sosu czosnkowego, który znajdziecie Tu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz