Ostatnio naszła nas chęć na szaszłyki z grilla, które zazwyczaj o tej porze roku zajadamy z rodzinką na działce, a że pogoda w tym roku nie dopisuję... Zrobiliśmy sobie grill w domowych warunkach - też było smacznie :)
W bogatszej wersji szaszłyki przekładam boczkiem,
to jest wersja dla tych co liczą kalorie.
Składniki na 5 szaszłyków
1,5 piersi z kurczaka
3-4 cebule
1 papryka żółta lub czerwona
2 łyżeczki musztardy gruboziarnistej
3 łyżeczki musztardy ostrej
Przyprawy;
sól, papryka ostra, 1/4 łyżeczki ziół np. bazylii
2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
Folia aluminiowa
Patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Mięso kroimy w dużą kostkę, dodajemy musztardy, doprawiamy solą i papryką ostrą. Ilość przypraw dodajemy według uznania .Zaprawione mięso wstawiamy do lodówki na kilka godzin ( ja wstawiłam na dwie godziny)
Paprykę kroimy w dużą kostkę, dodajemy 1 łyżkę oliwy i zioła, mieszamy i odstawiamy.
Cebulę kroimy w plastry.
Gdy już mamy gotowe składniki sięgamy po patyczki i nadziewamy nasze składniki w kolejności:
mięso, cebula, papryka....
Gotowe szaszłyki podsmażamy z każdej strony na posmarowanej oliwą patelni grillowej. Na koniec zawijamy każdy w folię aluminiową i dusimy dalej przez 30 min. lub wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika.