Kolejne danie z naszych wczorajszych
zbiorów, tym razem risotto a takich przepisów może być jeszcze kilka
sądząc po ilości jaka mi została to przetworzenia ;)
Trochę roboty z tymi grzybami, ale po porcji risotto stwierdzam, że naprawdę warto.
Składniki:
- 300g mieszanych grzybów leśnych
- 300g ryżu arborio
- 800ml. bulionu grzybowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag sera cheddar
- 3-4 łyżki oleju
- natka pietruszki do posypania
- Sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Zaczynamy od grzybów- należy je oczyścić umyć dokładnie i pokroić.
- Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju.
- Dodać ryż i podsmażać tak długo, aż ryż stanie się szklisty, wtedy dodać grzyby i smażyć jeszcze przez chwilę razem.
- Całość zalewamy połową ciepłego bulionu i dusimy tak długo, aż ryż wchłonie cały płyn ( cały czas mieszamy)
- Gdy ryż wchłonie płyn dodajemy kolejną porcję bulionu - czynność tą powtarzamy do momentu gdy bulion nam się skończy a ryż będzie miękki.
- Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy startym serem i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz