czwartek, 11 września 2014

Risotto z grzybami

Kolejne danie z naszych wczorajszych zbiorów, tym razem risotto a takich przepisów może być jeszcze kilka  sądząc po ilości jaka mi została to przetworzenia ;)
Trochę roboty z tymi grzybami, ale po porcji risotto stwierdzam, że naprawdę warto. 




Składniki:
  • 300g mieszanych grzybów leśnych
  • 300g ryżu arborio
  • 800ml. bulionu grzybowego 
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag sera cheddar 
  • 3-4 łyżki oleju
  • natka pietruszki do posypania
  • Sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
  • Zaczynamy od grzybów- należy je oczyścić umyć dokładnie i pokroić.
  • Cebulę i czosnek  posiekać i zeszklić na oleju.
  • Dodać ryż i podsmażać tak długo, aż ryż stanie się szklisty, wtedy dodać grzyby i smażyć jeszcze przez chwilę razem. 
  • Całość zalewamy połową ciepłego bulionu i dusimy tak długo, aż ryż wchłonie cały płyn ( cały czas mieszamy)
  • Gdy ryż wchłonie płyn dodajemy kolejną porcję bulionu - czynność tą powtarzamy do momentu gdy bulion nam się skończy a ryż będzie miękki. 
  • Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy startym serem i posiekaną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz