Kurki to jedne z moich ulubionych grzybów nie licząc borowików. Najczęściej przyrządzam z nich jajecznice- ulubione danie mojego męża:) lub zupę krem z kurek, który niebawem pojawi się na moim blogu jak tylko zbierzemy większą ilości tego smakołyku bo jak na razie to marne te nasze zbiory .
Składniki na 1 porcję:
- Duża garść oczyszczonych i umytych kurek
- 2 duże jajka
- 0,5 małej cebulki( łyżka)
- 2 plasterki boczku (jeśli ktoś lubi)
- 0,5 łyżki śmietanki 18 %
- 0,5 łyżki masła
- Koperek lub szczypiorek do posypania
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle,dodaj posiekane kurki i podsmażaj razem na bardzo wolnym ogniu przez ok. 10min. Po tym czasie można dodać pokrojony w kosteczkę boczek i smażyć kolejne 5 min.
- Jajka wbij do miski, dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku i roztrzep je za pomocą widelca.
- Wymieszane dokładnie jajka wlej na patelnię i mieszaj z pozostałymi składnikami, smaż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
- Na koniec posyp szczypiorkiem lub koperkiem.
- Podawaj ze świeżym pieczywem.
moje ulubione śniadanko:D
OdpowiedzUsuń