środa, 10 września 2014

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym


Miała być zupa krem z kurek, ale  mięso zostało zakupione już wcześniej, więc zmieniliśmy zdanie i zrobiliśmy mięsny obiadek. Pierś grillowana- nasza ulubiona;)  polana pysznym sosem kurkowym.







Składniki :
1 cała pierś z kurczaka
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju

Sos:
  • 250g kurek
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka masła
  • 100ml. śmietanki 30%
  • Sól i pieprz do smaku
  • Koperek do posypania
Przygotowanie:
  • Mięso umyć i podzielić na cztery porcje lekko rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem, polać olejem  lub oliwą, wymieszać w misce i odstawić do lodówki na 15 min. 
W tym czasie przygotuj sos:
  • Kurki oczyścić i umyć pod bieżącą wodą, odsączyć na sicie ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane kurki dusić z razem przez 10 min.
  • Gdy kurki zmiękną zmniejszyć gaz, dodać śmietankę i dusić do momentu gdy sos zgęstnieje. 
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku. 
  • Mięso smażymy na patelni grillowej (można użyć zwykłej) po ok.5 min z każdej strony.
  •  Gotowe mięso układamy na talerzu, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy koperkiem.
  • Podajemy z ziemniakami lub ryżem.

4 komentarze: