Miała być zupa krem z kurek, ale mięso zostało zakupione już wcześniej, więc zmieniliśmy zdanie i zrobiliśmy mięsny obiadek. Pierś grillowana- nasza ulubiona;) polana pysznym sosem kurkowym.
Składniki :
1 cała pierś z kurczaka
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Sos:
- 250g kurek
- 0,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 czubata łyżka masła
- 100ml. śmietanki 30%
- Sól i pieprz do smaku
- Koperek do posypania
- Mięso umyć i podzielić na cztery porcje lekko rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem, polać olejem lub oliwą, wymieszać w misce i odstawić do lodówki na 15 min.
- Kurki oczyścić i umyć pod bieżącą wodą, odsączyć na sicie ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane kurki dusić z razem przez 10 min.
- Gdy kurki zmiękną zmniejszyć gaz, dodać śmietankę i dusić do momentu gdy sos zgęstnieje.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Mięso smażymy na patelni grillowej (można użyć zwykłej) po ok.5 min z każdej strony.
- Gotowe mięso układamy na talerzu, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy koperkiem.
- Podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Smacznie wygląda :) Mniam.
OdpowiedzUsuńSuper zdjęcia :)
Pysznie wygląda :) Uwielbiam sos kurkowy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Dziękuje i polecam :)
OdpowiedzUsuńmmm.... wygląda wybornie! aż cieknie ślinka od samego patrzenia!
OdpowiedzUsuń