środa, 18 lutego 2015

Prawdziwe spaghetti



 Skorzystałam z włoskiego tygodnia, który odbył się w jednym z sieciówek i przygotowałam po raz pierwszy prawdziwe pomidorowe spaghetti. Tak nam zasmakowało, że dziś w dniu postu postanowiłam przygotować je jeszcze raz. 
Pycha naprawdę polecam :)


Składniki: dla 4 osób
  • 3/4 op. makaronu ja użyłam Bavette
  • 700g przetartych pomidorów z ziołami ( w szklanej butelce)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • Duża garść świeżej bazylii 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • sól do smaku
  • 20 dag sera żółtego, którego nie widać na zdjęciu bo zapomniałam posypać.



Przygotowanie:
Makaron gotujemy w wysokim garnku w dużej ilości wody, ściśle według przepisu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy przetarty czosnek lekko podsmażamy na mini. ogniu, dodajemy przetarte pomidory i gotujemy na minimalnym ogniu(powinien tylko pyrkać) przez 10 min
 Po tym czasie dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku papryką i solą gotujemy kolejne 10min.
Przygotowany sos mieszamy z ugotowanym makaronem i posiekaną bazylią ( ja wszystko wymieszałam w głębokim garnku) Na koniec posypujemy startym serem. Gotowe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz