Specjalnie na zbliżający się tłusty czwartek mój przepis na bardzo smaczne i kruche faworki.
Polecam :)
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej + garść do podsypania
- 5 żółtek
- 1 szkl. śmietany gęstej 18 %
- szczypta soli
- 1 łyżka wódki
- Cukier puder do posypania
- Olej do smażenia ok. 1,5l
Mąkę przesiać, dodać resztę składników i szybko zagnieść na jednolitą kulkę. Zagniecione ciasto tłuczemy wałkiem na płaski placek następnie placek składamy na pół i tłuczemy dalej, czynność powtarzamy przez co najmniej 10 min. Zbite ciasto odstawiamy na 40 min. do lodówki po tym czasie wyciągamy ciasto, oddzielamy niewielką kulkę i rozwałkowujemy ją na podsypanym mąką blacie na bardzo cienki prostokąt o szerokości wałka. Nożem lub radełkiem wycinamy paski (około 3 cm na 10 cm). W środku każdego paska zrobimy nacięcie (wycinamy szparę), przez które przekładamy (przewlekamy) jeden koniec ciasta. Układamy na podsypanej mąką stolnicy jeden obok drugiego. Rozgrzewamy olej i smażymy na nim faworki z dwóch stron na złoty kolor. Wyciągamy łyżką cedzakową na półmisek i posypujemy obwicie cukrem pudrem.
Obowiązkowo na Tłusty Czwartek! Mniam :)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione!:D
OdpowiedzUsuń