poniedziałek, 2 lutego 2015

Drobiowy pasztet z suszonymi pomidorami i oliwkami



Bardzo lekki domowy pasztet. Mój mały eksperyment smakowy. Uwielbiam pomidory suszone więc pomyślałam, że to będzie dobry pomysł dodać je do pasztetu. Wyszło jak dla mnie mniam :)

Składniki:
  • 4 udka z kurczaka
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 1 garść oliwek np.zielonych
  • 7 pomidorów susz. z zalewy 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka smalcu np.z kaczki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  •  Świeżo mielony pieprz i sól. 
  • 4 liście laurowe 
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego 
 Przygotowanie:
Udka gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych ziela i pieprzu w ziarenkach.
Wątróbkę oczyszczamy, cebulę siekamy w piórka i podsmażamy na smalcu, dodajemy wątróbkę i razem podsmażamy przez 10 min. odstawiamy na bok.
Ugotowane udka obieramy ze wszystkich skórek i kości.
Chude mięso i wątróbkę z cebulę( łącznie z pozostałym tłuszczem) wkładamy do robota kuchennego, mielimy w nim  mięso lub używamy do tego tradycyjnej maszynki do mięsa.
Do zmielonego mięsa dodajemy pokrojone w paski pomidory i oliwki. Dodajemy jajka, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie mieszamy.
Całość przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C zapiekamy pasztet przez 30 min .


1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)
    Zdjęcia są bardzo ładne :) Tak trzymaj !! :)

    OdpowiedzUsuń