piątek, 25 stycznia 2013
Pierogi ruskie
Zapach smażonego boczku czuje jeszcze dziś a pierogi robiłam wczoraj. Jedna z najprostszych wersji pierogów to właśnie ruskie. Tak myślę, bo zawsze robię je wtedy kiedy nie mam pomysłu, co zrobić z ziemniakami które często zostają nam po obiedzie. Dorzucam twaróg, podsmażoną cebulkę z boczkiem i już mam farsz. Czyż nie jest to proste.:)
Składniki na ok. 60 pierogów. Można zrobić z połowy porcji.
1 kg ugotowanych, ostudzonych tłuczonych ziemniaków.
400g białego twarogu
30 dag. boczku
1 duża cebula
Twaróg dokładamy do ziemniaków. Cebule i boczek kroimy drobno w kosteczkę i smażymy na patelni. 3/4 usmażonego boczku dokładamy do farszu, pozostałą część zostawiamy do dekoracji. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Gotowe.
Składniki na ciasto :
1 kg mąki
0,5 kostki margaryny
2 jajka
300 ml. ciepłej wody.
sól
Uwaga ! Po dodaniu margaryny i jajek ciasto wyjdzie nam żółciutkie, bardziej elastyczne i lepiej będzie się rozwałkowywało. Można zrobić też bez jaj i margaryny i wyjdzie nam wersja standard.
800 g mąki przesypujemy do dużej miski, resztę zostawiamy do podsypywania ciasta.
Dodajemy pokrojoną margarynę, jajka, sól i ciepłą wodę. Razem wszystko zagniatamy tak by ciasto było mięciutkie ale nie klejące. Jeśli zajdzie taka potrzeba można podsypać mąką. Z gotowego ciasta odcinamy małą kulkę, resztę ciasta przykrywamy workiem foliowym żeby nie wysychało. Na podsypanej mąką tortownicy rozwałkowujemy ciasto grubości ok. 3 mm i wycinamy maszyną do pierogów kółka które nadziewamy farszem. pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody ok.6-7 min.
środa, 23 stycznia 2013
Domowe nuggetsy
Dzisiejszy obiad jest mięsną odpowiedzią na wcześniejsze chrupiące-paluszki-rybne. . Jeszcze niedawno zastanawiałam się czy da się zrobić takie nuggetsy w domowych warunkach. Otóż z całym przekonaniem mogę powiedzieć tak i to bez jaj w proszku - bo tego używają nasze popularne restauracje. Miałam taką przyprawę od koleżanki i rzeczywiście kurczaki wychodzą jak ..:). Ale z czystym sumieniem mogę powiedzieć że nasze są lepsze. Polecam
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
3 szklanki płatów kukurydzianych
2 jajka
Przyprawa do mięsa gyros lub papryka chili jeśli chcemy na ostro.
Sól, olej kujawski 1l
Przygotowanie:
Mięso kroimy na dużą kostkę, przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na ok godzinę. W tym czasie możemy rozdrobnić płatki kukurydziane (wsypujemy płatki do woreczka śniadaniowego i wałkujemy do do uzyskania bardzo drobnych elementów)
Olej wlewamy do garnka z grubym dnem. Po godzinie mięso wyjmujemy z lodówki panierujemy w
jajku i płatkach. Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju.
wtorek, 22 stycznia 2013
Sałatka ziemniaczana
Prosty sposób na sałatkę ziemniaczaną. Piszę prosty ponieważ składa się z trzech podstawowych składników. Ziemniaków ugotowanych wcześniej w mundurkach, ogórków konserwowych i pora. Po dodaniu kilku łyżek majonezy tworzymy fajną i smaczną sałatkę. Przepis ten towarzyszy mi od kilku ładnych lat i jak dotąd jeszcze mi się nie znudził. Dla tego gorąco polecam, bo kto spróbuje ten...:)
Składniki;
- 6 średnich ziemniaków ugotowany w mundurkach.
- 0,5 zielonej części pora
- 4 duże ogórki konserwowe
- Do smaku: natka pietruszki, sól, pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego.
poniedziałek, 21 stycznia 2013
Tortilla z kurczakiem i sosem tzatziki
Składniki;
4 placki tortilli
1 pierś z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy gyros
4 liście sałaty lodowej
0,5 papryki słodkiej
Składniki na sos tzatziki
0,5 ogórka świeżego
0,5 gęstego jogurtu naturalnego
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka suszonej mięty
sól, pieprz
Na gotowe i ciepłe placki nakładamy warzywa, mięso i sos razem wszystko zawijamy. Jeśli chcemy uzyskać chrupiącą tortillę to polecam odgrzanie placków na patelni z paroma kroplami wody. Smacznego
piątek, 18 stycznia 2013
Mini bliny z sosem czosnkowym
Mamy karnawał więc wiadomo czas imprez. Ja na swoją ostatnią domówkę przygotowałam mini bliny, z sosem czosnkowym i łososiem. Okazały się strzałem w dziesiątkę i dla tych co na diecie i tych co nie dbają o linie.
Żeby powstała nam wersja mało kaloryczna wystarczy bliny przygotować z mąki pełno ziarnistej i zapiec w piekarniku na papierze do pieczenia.
Składniki na ok. 30 placuszków :
300g mąki pszennej
1/2 op. drożdży instant
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 jajko
2 łyżki masła
2 szkl. mleka
1 szkl. wody
olej do smażenia
Przygotowanie;
Mąkę, drożdże, sól, cukier, roztopione masło, żółtko,ciepłe mleko i szklankę wody zmiksować na gładką masę. Białko ubić na pianę i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie przemieszać. Smażyć na oleju.
Sos czosnkowy;
1/2 jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku
koperek
sól, pieprz
Jogurt mieszamy ze śmietaną, wyciskamy czosnek, dodajemy pokrojony koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy placki i dodajemy pokrojonego łososia.
środa, 16 stycznia 2013
Chrupiące paluszki rybne
Tydzień temu kupiłam dzieciakom paluszki rybne. Po przeczytaniu składu na opakowaniu stwierdziłam że za dużo to one nie mają wspólnego z rybą.,tylko tyle że leżą razem w jednej chłodni:)
Postanowiłam już nigdy więcej. Zrobiłam rybkę według własnego pomysłu. I oto co mi wyszło... Zdrowsze, smaczniejsze i na pewno bardziej pożywne niż.... Można. Można
Składniki:
3 płaty białej ryby najlepszy jest dorsz. Rozmrożoną rybę posolić i pokroić w paski grubości 1,5 cm.
ok. 150 g płatków kukurydzianych. Wsypać do woreczka i rozdrobnić za pomocą wałka do ciasta.
2 jajka. Roztrzepać na talerzu. Rybę panierować w jajku i płatkach i smażyć na oleju, obracając co kilka minut. Smacznego
czwartek, 10 stycznia 2013
Bezy
Mój syn niedawno miał imieniny. Zapytałam go co mu upiec czy tort? a może jakieś ciasto?
Na co synek - mama bezy i to takie jak ty robisz. Kochane dziecko:)
Desery nie są moją mocną stroną, ale te bezy zawsze mi wychodzą . Nie wiem czy to zasługa przepisu, a może sposobu suszenia ale ten przepis zawsze się udaje. Do tego dodam że bezy wychodzą chrupiące z wierzchu, a w środku ciągnące.
Składniki :
4 białka
250 g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy z solą na sztywną piane tzn. po przechyleniu miski piana sztywno się trzyma.
Białka ubijamy dalej dodając stopniowo cukier, a na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej. Po 4-5 min. ubijania sprawdzamy dwoma palcami czy cukier jest wyczuwalny miedzy palcami jeśli tak to miksujemy jeszcze do momentu aż całkiem się rozpuści. Gotową masę wkładamy do szprycy cukierniczej lub sami możemy taką zrobić ze sztywnego worka ucinając jeden róg. Wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem, robiąc przy tym odstępy, bo bezy urosną. Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy przez pierwsze 4-5 min w 180 stopniach. Po 4 min zmniejszamy do 130 stopni i suszymy przez 45 min. przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego!
wtorek, 8 stycznia 2013
Indyk nadziewany boczkiem
Soczysty indyk posmarowany ketchupem z plastrami podsmażonego boczku brzmi nieźle a smakuje jeszcze lepiej, mniam. Miałam tylko jeden problem trochę mi się rozpadał przy krojeniu. Może ktoś zna sposób na to, żeby ten przepis ulepszyć. Mi generalnie to nie przeszkadzało, bo nie o wygląd mi chodziło lecz o smak. Indyk fajnie przechodzi smakiem bekonu. Ketchup dodaje mu ostrości i powoduje że nie jest taki suchy, jak to z indykiem bywa.
Indyka zamarynowałam na noc. Godzinę przed obiadem przekroiłam go na kształt książki. Boczek podsmażyłam na suchej patelni. Mięso posmarowałam dobrym pikantnym ketchupem ze słoiczka i rozłożyłam gotowy boczek. Wszystko razem zawinęłam w folie do żywności. Wstawiłam do pieca rozgrzanego do 180 stopni na 45minut.
Sosik zrobiłam na bazie tego co puściło mięso. Dolałam szklankę wody i doprawiłam według uznania. Zagęściłam mąką ziemniaczaną.
sobota, 5 stycznia 2013
Domowa pizza-przepis podstawowy
Dziś przedpołudniem zapytałam rodzinkę co robimy na obiad ? Wszyscy jednogłośnie wykrzyczeli pizza, i tak oto całe popołudnie spędziłam w kuchni:) Przepis jest dość pracochłonny ale wychodzi nam bardzo cienkie i chrupiące ciasto, takie jak lubimy :)
Zaczęłam od przepisu podstawowego czyli:
80dag mąki
0,5 kostki drożdży
ok. 400 ml.ciepłej wody
1 mały kubek ciepłego mleka
płaska łyżeczka soli
3 łyżki oleju lub oliwy
Drożdże rozpuściłam w ciepłym mleku. Do rozczynu dodałam łyżkę mąki -bo na czymś te drożdże muszą wyrosnąć. Ostatecznie można dodać łyżeczkę cukru , wtedy na pewno wyrosną. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaje sól, rozczyn i część wody. Ciasto zagniatam, powoli dodając resztę wody tak by powstało nam bardzo miękkie elastyczne ciasto. Całość ugniatam przez min. 15 min aż będzie ładnie odchodziło od rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia. Polecam postawienie miski na garnek z ciepłą wodą, to znacznie skraca czas oczekiwania i mamy pewność że ciasto wyrośnie.
Do wyrośniętego ciasta dodaję oliwę i jeszcze raz zagniatam. Tak gotowe ciasto rozwałkowuję na dość cienkie placki.(3-4 mm)
Gotowy placek smaruję sosem pomidorowym i zapiekam w piekarniku w 180 stopniach przez 10 min
Sos kupuję w kartoniku, dodaje zioła i zagęszczam mąką
Dla męża obowiązkowo z pieczarkami i to podsmażonymi na cebulce, do tego szynka i ser. Starszy syn przepada za tuńczykiem, a mały toleruję tylko szynkę i ser. Ja zjadłam z tym co było w lodówce czyli taką jak na pierwszym zdjęciu (tuńczyk, pomidory, ser feta i oliwki) Była smaczna ale następnym razem pofatyguję się po suszone pomidory i salami. Myślę że będzie jeszcze lepsza.
Po dodaniu składników pizze pieczemy w piekarniku od 15 do 20 min. w 180 stopniach
czwartek, 3 stycznia 2013
Pyszne placuszki z jogurtem
Składniki:
250g mąki pszennej
2 jajka
190g jogurtu naturalnego
150 ml.mleka 3.2%
1 łyżka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 duże jabłko starte na dużych oczkach
Przygotowanie;
Wszystkie składniki miksujemy razem a na koniec dodajemy starte jabłko. Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oleju (może być sucha pod warunkiem, że jest teflonowa) na minimalnym ogniu. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Gorąco polecam dziś smażyłam dzieciom na kolację, były zachwycone.
Domowy rosół z kluseczkami
Jak zrobić domowy rosół tak żeby nie był mętny i smaczny jak u mamy. Oto prosty ale niekoniecznie szybki przepis na przysmak chyba wszystkich dzieci. Moje dzieci tolerują tylko rosół i pomidorową. Dlatego dla odmiany często gotuję rosół z kluseczkami. Tajemnica tego przepisu tkwi w sposobie i czasie gotowania. Nie można doprowadzić do tego żeby nasz rosół za mocno się zagotował. Gotujemy go na bardzo wolnym ogniu bez zbędnych dodatków vegety czy bulionetek. Same warzywa.
Składniki;
3 ćwiartki z kurczaka obrane ze skórki
pęczek włoszczyzny
4 liście laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Składniki na kluseczki:
1 jajko 3 łyżki mąki
szczypta soli
Przygotowanie:
Bierzemy duży garnek, zagotowujemy ok 5 l. wody. Wkładamy obraną włoszczyznę, ziele i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok.20 minut. Dodajemy ćwiartki, doprawiamy solą i pieprzem. zostawiamy bulgoczący rosół na ok. godzinę aż mięso zmięknie. Gotowe
Kluski:
W dużym kubku rozcieramy na gładką masę jajko z mąką. W garnku gotujemy wodę. Do gotującej się wody z góry lejemy gotowe ciasto i powoli mieszamy łyżką. Kluski są gotowe po wypłynięciu na wierzch.
środa, 2 stycznia 2013
Sałatka z kurczaka ze słonecznikiem
Składniki:
25 dag szynki z indyka
6 dag słonecznika łuskanego
1 średni ogórek świeży
1 paczuszka ryżu
0,5 puszki kukurydzy
koperek
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka i ryż gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Słonecznik zalewamy wrzątkiem na 10 min. i odcedzamy na drobnym sicie. Wszystkie składniki kroimy w kostkę, dodajemy słonecznik, majonez jogurt, sól i pieprz do smaku . Gorąco polecam sałatka jest naprawdę wyjątkowa. Dodam , że możemy zamienić szynkę gotowaną na kurczaka i też będzie smaczna.
Orzechowiec
Bardzo prosty i smaczny przepis na kruche ciasto z orzechami w karmelu.
Odkąd je upiekłam pierwszy raz parę lat temu, jest numerem jeden na mojej liście ciast na święta. Piekę je zawsze parę dni wcześniej i zawijam szczelnie w papier, żeby zmiękło.
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
250 dag masła
125 dag cukru
1 jajko
1 żółtko
Składniki na ciasto siekamy nożem, szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na ok.godzinę.
Składniki na nadzienie:
30 dag orzechów włoskich łuskanych
3/4 szkl.cukru
2 czubate łyżki miodu
3 łyżki śmietany 18%
Orzechy rozgniatamy wałkiem na drobne kawałki.
Na rozgrzaną patelnie wsypujemy cukier i robimy karmel, czyli czekamy aż cukier całkowicie się roztopi. Wsypujemy orzechy i podsmażamy , dodajemy miód i jeszcze smażymy, aż wszystko ładnie zbrązowieje czyli ok.4 min. Patelnie zestawiamy, dodać śmietanę i jeszcze raz zagotować. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkować na dwa cienkie placki. Jednym plackiem wykładamy wysmarowaną tłuszczem tortownicę i zapiekamy go w piekarniku przez 10 min w 180 stopniach . Po 10 minutach wyciągamy zapieczony placek i rozkładamy na nim orzechy z patelni, przykrywamy drugim plackiem i sklejamy ich brzegi. Ciasto smarujemy żółtkiem, piec kolejne 45 minut. Smacznego