poniedziałek, 23 września 2013

Domowe klopsiki

 Sos ze świeżych pomidorów, których mamy teraz pod dostatkiem i kuleczki z mięsa mielonego. To potrawa, za którą przepada większość dzieciaków w tym także moje dzieci :)

Składniki:
70 dag mięsa mielonego np. z łopatki
6 pomidorów średniej wielkości
0,5 szkl. bułki tartej
ok. 1/4 mleka
2 jajka
1l.bulionu lub wywaru z włoszczyzny
1 łyżka śmietany 12%
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. W garnku przygotowujemy bulion.
2.  Mięso przekładamy do miski.
3. W  osobnej miseczce  namaczamy bułkę w mleku tak by powstała nam dość rzadka papka, którą przekładamy do miski z mięsem.
4. Dodajemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
5. Do gotującego się bulionu wrzucamy urzeźbione za pomocą  mokrych dłoni kulki.
6.  Gotujemy na wolnym ogniu i przechodzimy do zrobienia przecieru z pomidorów.
7. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skóry.
8. Z obranych pomidorów wykrawamy twardą i zieloną część, resztę miksujemy za pomocą robota kuchennego.
9.  Zmiksowane pomidory dodajemy do gotujących się klopsów, mieszamy.
10. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem.
11. Za pomocą łyżki śmietany i dwóch łyżek maki ziemniaczanej zaciągamy sos.
Zagotowujemy i gotowe.  Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz