poniedziałek, 23 września 2013

Jabłecznik bez jajek

Sobotnie popołudnie i nieodparta chęć upieczenia ciasta. 
Wtedy przyszedł mi do głowy stary przepis na bardzo  smaczne ciasto z jabłkami. 
Składniki są bardzo proste, więc nie musiałam nawet  wychodzić z domu.


Składniki ciasta (forma 25/40cm)

0,5 kg mąki pszennej 
2 serki homogenizowane waniliowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g margaryny lub masła
8 szt. małych jabłek 
Optymalnie można dodać cynamon na jabłka i rodzynki na spód.

Przygotowanie ciasta:
1. Z mąki, serków, proszku do pieczenia zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
2. Jabłka obrać, podzielić na połówki i wykroić twarde środki. 
3.  Blaszkę wysmarować tłuszczem.
4. Jedną część ciasta rozwałkować na placek wielkości blachy, ( jeśli  ciasto jest zbyt rzadkie, można podsypać mąką)   lub za pomocą palców rozłożyć na dnie naszej blaszki. 
5.  Układamy  połówki jabłek i posypujemy cynamonem.
6. Rozwałkować drugą część ciasta, rozłożyć na jabłkach, a za pomocą palców skleić brzegi .
7. Pieczemy w 180 stopniach przez 60 min.

Przygotowanie lukru:
3/4 szkl. cukru pudru
3 łyżki ciepłego mleko lub śmietany 30%
Do mleka lub śmietany dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy.
Ostudzone ciasto smarujemy gotowym lukrem. Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz