Sobotnie popołudnie i nieodparta chęć upieczenia ciasta.
Wtedy przyszedł mi do głowy stary przepis na bardzo smaczne ciasto z jabłkami.
Składniki są bardzo proste, więc nie musiałam nawet wychodzić z domu.
Składniki ciasta (forma 25/40cm)
0,5 kg mąki pszennej
2 serki homogenizowane waniliowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g margaryny lub masła
8 szt. małych jabłek
Optymalnie można dodać cynamon na jabłka i rodzynki na spód.
Przygotowanie ciasta:
1. Z mąki, serków, proszku do pieczenia zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
2. Jabłka obrać, podzielić na połówki i wykroić twarde środki.
3. Blaszkę wysmarować tłuszczem.
4. Jedną część ciasta rozwałkować na placek wielkości blachy, ( jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, można podsypać mąką) lub za pomocą palców rozłożyć na dnie naszej blaszki.
5. Układamy połówki jabłek i posypujemy cynamonem.
6. Rozwałkować drugą część ciasta, rozłożyć na jabłkach, a za pomocą palców skleić brzegi .
7. Pieczemy w 180 stopniach przez 60 min.
Przygotowanie lukru:
3/4 szkl. cukru pudru
3 łyżki ciepłego mleko lub śmietany 30%
Do mleka lub śmietany dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz