Sos ze świeżych pomidorów, których mamy teraz pod dostatkiem i kuleczki z mięsa mielonego. To potrawa, za którą przepada większość dzieciaków w tym także moje dzieci :)
Składniki:
70 dag mięsa mielonego np. z łopatki
6 pomidorów średniej wielkości
0,5 szkl. bułki tartej
ok. 1/4 mleka
2 jajka
1l.bulionu lub wywaru z włoszczyzny
1 łyżka śmietany 12%
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. W garnku przygotowujemy bulion.
2. Mięso przekładamy do miski.
3. W osobnej miseczce namaczamy bułkę w mleku tak by powstała nam dość rzadka papka, którą przekładamy do miski z mięsem.
4. Dodajemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
5. Do gotującego się bulionu wrzucamy urzeźbione za pomocą mokrych dłoni kulki.
6. Gotujemy na wolnym ogniu i przechodzimy do zrobienia przecieru z pomidorów.
7. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skóry.
8. Z obranych pomidorów wykrawamy twardą i zieloną część, resztę miksujemy za pomocą robota kuchennego.
9. Zmiksowane pomidory dodajemy do gotujących się klopsów, mieszamy.
10. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem.
11. Za pomocą łyżki śmietany i dwóch łyżek maki ziemniaczanej zaciągamy sos.
Zagotowujemy i gotowe. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz