Jajka faszerowane pastą z serka topionego z dodatkiem łososia i odrobiną chrzanu to propozycja nie tylko na święta... :)
Poziom trudności : B. łatwe
Składniki:
5 jajek
100 g łososia wędzonego
1 serek topiony
2 łyżki śmietany 18%
1-2 łyżeczki chrzanu
1/4 ogórka świeżego
Sól, pieprz do smaku
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obrane kroimy na pół, wyciągamy żółtka i przekładamy do miseczki. Do żółtek dodajemy serek, śmietanę, sok z cytryny, chrzan, rozcieramy za pomocą widelca. 3/4 łososia kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do pasty, doprawiamy do smaku. Gotową pastą faszerujemy połówki jajek, dekorujemy kawałkami łososia i plasterkami ogórka.
Dla lepszego efektu możemy dodać do pasty ogórka pokrojonego w kosteczkę.