piątek, 1 sierpnia 2014

Pomidory faszerowane



 Składniki:
  • 8 pomidorów
  • 300g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego 
  • Garść natki pietruszki
  • 1 torebka kaszy gryczanej
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej 
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:
  • Kaszę gotujemy według przepisu.
  • W pomidorach odcinamy kapelusze i wydrążamy środki ( łyżeczką)
  • Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oleju.
  • Mięso przekładamy do miski dodajemy posiekaną natkę, przestudzoną kaszę, podsmażoną cebulę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy.
  • Gotowym farszem faszerujemy pomidory a na koniec posypujemy bułką tartą. Przykrywamy kapeluszami, układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i zapiekamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 35- 40 min. Gotowe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz