Składniki:
- 30 muszli makaronowych
- 30 dag mięsa mielonego ja użyłam mięsa z szynki
- 30 dag pieczarek
- 1 średnia cebula
- ząbek czosnku
- 15 dag sera żółtego
- Garść natki pietruszki
- Sól, świeżo mielony pieprz, odrobina vegety, papryka słodka
- 2 łyżki oleju
- Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody (3 l.) przez 10 min. odlewamy gorącą wodę i przelewamy kilka razy zimną wodą.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na nim posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażymy na złoty kolor i dodajemy mięso, doprawiamy solą, słodką papryką i świeżym pieprzem, dusimy do momentu odparowania płynu. Gotowe mięso przekładamy do innego naczynia.
- Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w drobne słupki pieczarki, doprawiamy odrobiną vegety i smażymy do momentu odparowania wody. Do podsmażonych pieczarek dodajemy nasze mięso i razem podsmażamy.
- Gotowym farszem nadziewamy muszle i układamy je w naczyniu żaroodpornym.
- Na koniec posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 10 min.
- Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
- Całość można polać sosem pomidorowym, na który przepis znajdziecie Tu.
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Pycha, najlepsze nadzienie do muszli :)
OdpowiedzUsuń