Składniki:
- 8 pomidorów
- 300g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
- Garść natki pietruszki
- 1 torebka kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Kaszę gotujemy według przepisu.
- W pomidorach odcinamy kapelusze i wydrążamy środki ( łyżeczką)
- Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oleju.
- Mięso przekładamy do miski dodajemy posiekaną natkę, przestudzoną kaszę, podsmażoną cebulę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy.
- Gotowym farszem faszerujemy pomidory a na koniec posypujemy bułką tartą. Przykrywamy kapeluszami, układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i zapiekamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 35- 40 min. Gotowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz