piątek, 29 sierpnia 2014

Pizza na cienkim cieście z suszonymi pomidorami i oliwkami

Pizza taka jak lubię. Cienkie, kruche ciasto z ulubionymi składnikami.   
Specjalne wydanie dla mnie.
Mniam :)  no i obowiązkowo do popicia szklanka zimnego piwka  :)





Składniki na ciasto: ( dwie duże blaszki )
  • 400g mąki tortowej + 2 łyżki do podsypania
  • 30g drożdży
  • 200 ml. letniej przegotowanej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
Składniki na sos:
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 0,5 łyżeczki bazylii 
Dodatkowo:
  • 30dag salami
  • 20dag sera żółtego
  • 1 mały słoiczek suszonych pomidorów
  • Oliwki czarne 
Przygotowanie:
  • W małym rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy przeciśnięty czosnek, pomidory i zioła. Całość gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 20 min. ( sos powinien zgęstnieć )
  • Mąkę przesiać do dużej miski, dodać pokruszone drożdże, sól i wodę. Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść w jednolitą kulkę i wyrabiać przez przynajmniej 10 min. do uzyskania jednolitego, gładkiego, mięciutkiego jak na pierogi ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięci ( na 30 min.) w ciepłe miejsce.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Do połówki ciasta dodajemy łyżkę oliwy i jeszcze raz razem zagniatamy. 
  • Gotowe ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienki blat. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze, smarujemy częścią  przygotowanego sosu pomidorowego i układamy na nim nasze składniki. 
  • Pizze pieczemy w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku i pieczemy przez 15 min.
  • Podajemy z resztą przygotowanego sosu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz