poniedziałek, 30 września 2013

Makaron zapiekany


Każdy z nas, choć raz w życiu spróbował smaku lasagni.   Ten smak chodził za mną od jakiegoś czasu.
Wiemy, że jest  pracochłonna, a ja z natury jestem troszkę leniwa.  Dlatego stworzyłam makaron zapiekany, który smakiem przypomina nam lasagne, ale jest łatwiejszy i szybszy w przyrządzeniu.

Składniki:
60 dag mięsa mielonego
1 marchew
4 duże świeże pomidory (lub puszka pomidorów bez skórki)
2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
Przyprawy papryka ostra, bazylia,sól, pieprz (ilość według uznania)
50 dag makaronu ugotowanego al dente 
30 dag  startego sera żółtego.

Przygotowanie:
1. Ugotować makaron. 
2. Mięso podsmażamy na patelni i doprawiamy czosnkiem, ziołami i papryką według uznania.
3. Ścieramy marchewkę na małych oczkach tarki i dodajemy do mięsa.
4. Dodajemy pomidory bez skórki  ( dusimy aż się rozpadną)
5. Dodajemy przecier (dalej dusimy, aż woda wyparuje a sos zgęstnieje)
6. Makaron przekładamy do żaroodpornego naczynia. Można doprawić ziołami i pieprzem.
7. Posypujemy delikatnie serem.
8. Przykrywamy gotowym sosem i zasypujemy resztą startego sera.
9. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20 - 30 min.



poniedziałek, 23 września 2013

Jabłecznik bez jajek

Sobotnie popołudnie i nieodparta chęć upieczenia ciasta. 
Wtedy przyszedł mi do głowy stary przepis na bardzo  smaczne ciasto z jabłkami. 
Składniki są bardzo proste, więc nie musiałam nawet  wychodzić z domu.


Składniki ciasta (forma 25/40cm)

0,5 kg mąki pszennej 
2 serki homogenizowane waniliowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g margaryny lub masła
8 szt. małych jabłek 
Optymalnie można dodać cynamon na jabłka i rodzynki na spód.

Przygotowanie ciasta:
1. Z mąki, serków, proszku do pieczenia zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
2. Jabłka obrać, podzielić na połówki i wykroić twarde środki. 
3.  Blaszkę wysmarować tłuszczem.
4. Jedną część ciasta rozwałkować na placek wielkości blachy, ( jeśli  ciasto jest zbyt rzadkie, można podsypać mąką)   lub za pomocą palców rozłożyć na dnie naszej blaszki. 
5.  Układamy  połówki jabłek i posypujemy cynamonem.
6. Rozwałkować drugą część ciasta, rozłożyć na jabłkach, a za pomocą palców skleić brzegi .
7. Pieczemy w 180 stopniach przez 60 min.

Przygotowanie lukru:
3/4 szkl. cukru pudru
3 łyżki ciepłego mleko lub śmietany 30%
Do mleka lub śmietany dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy.
Ostudzone ciasto smarujemy gotowym lukrem. Smacznego.





Domowe klopsiki

 Sos ze świeżych pomidorów, których mamy teraz pod dostatkiem i kuleczki z mięsa mielonego. To potrawa, za którą przepada większość dzieciaków w tym także moje dzieci :)

Składniki:
70 dag mięsa mielonego np. z łopatki
6 pomidorów średniej wielkości
0,5 szkl. bułki tartej
ok. 1/4 mleka
2 jajka
1l.bulionu lub wywaru z włoszczyzny
1 łyżka śmietany 12%
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. W garnku przygotowujemy bulion.
2.  Mięso przekładamy do miski.
3. W  osobnej miseczce  namaczamy bułkę w mleku tak by powstała nam dość rzadka papka, którą przekładamy do miski z mięsem.
4. Dodajemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
5. Do gotującego się bulionu wrzucamy urzeźbione za pomocą  mokrych dłoni kulki.
6.  Gotujemy na wolnym ogniu i przechodzimy do zrobienia przecieru z pomidorów.
7. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skóry.
8. Z obranych pomidorów wykrawamy twardą i zieloną część, resztę miksujemy za pomocą robota kuchennego.
9.  Zmiksowane pomidory dodajemy do gotujących się klopsów, mieszamy.
10. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem.
11. Za pomocą łyżki śmietany i dwóch łyżek maki ziemniaczanej zaciągamy sos.
Zagotowujemy i gotowe.  Smacznego

czwartek, 19 września 2013

Leczo z cukini




   
   Danie, którym ostatnio zachwyca się cała nasza rodzinka a po ostatniej wizycie naszych znajomych postanowiłam w końcu opublikować ten jakże prosty w wykonaniu przepis.

Składniki:
3 małe cukinie
30-40 dag kiełbasy
20 dag boczku
1 duża cebula
3 duże pomidory
1 papryczka chili
2 łyżki przecieru pomidorowego
vegeta, bazylia, 2 ząbki czosnku


Przygotowanie:
Cukinie obieramy, kroimy w grubą kostkę i zasypujemy przyprawą typu vegeta. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, boczek i kiełbasę. Podsmażone składniki przekładamy do głębszego garnka.  Dodajemy cukinie, pokrojone w kostkę pomidory, doprawimy do smaku pokrojoną drobniutko papryczką chili ( bez pestek:) Vegetą, bazylią i świeżo wyciśniętym czosnkiem.  Dodajemy jeszcze przecier i wszystko razem dusimy aż cukinia w połowie zmięknie. Gotowe.

poniedziałek, 9 września 2013

Domowy sos pomidorowy

       Sos, którego nie może zabraknąć w  mojej domowej spiżarni,  którego używam najczęściej  do dań z makaronem.


Składniki na 5 słoików 0,5l
4 kg mięsistych pomidorów
1 włoszczyzna bez pora
1 papryczka chili (nie jest konieczna)
2 cebule

Przygotowanie:
1 Pomidory sparzyć w gorącej wodzie
2 Obrać ze skóry i wykroić twarde części.
3 Przetrzeć w robocie kuchennym z końcówką do przecierów i musów lub przez sito z małymi oczkami.
4. Włoszczyznę  obieramy i ścieramy na tarce, cebule i papryczkę chili kroimy w drobną kostkę.
5 W dużym garnku z grubym dnem podsmażamy  na oleju cebule i papryczkę.
6.  Dodajemy  starte warzywa  i dusimy przez ok 10 min. na wolnym ogniu (można dodać odrobinę wody)
7. Dodać  przetarte pomidory i zagotować.
8. Do wyparzonych słoików przekładamy gotowy sos.
9. Słoiki wekować przez 10 min.

wtorek, 3 września 2013

Ciasto pyszne






Kruche ciasto z bitą śmietaną polane rozpływającą się w ustach masą krówkową.
Takie proste, a jak sama nazwa wskazuje pyszne ciasto, niczym z najlepszej cukierni. 
Z każdym dniem coraz lepsze i smaczniejsze.




Składniki na ciasto średnicy 26 cm:
0,5 kg mąki pszennej
250 g margaryny lub masła
125 g cukru
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
400ml śmietany 30%
2 śmietan-fixy
1 czubata łyżka cukru pudru

Polewa:
Mleko słodzone skondensowane, które należy gotować przez dwie godziny (lub gotową masę krówkową )  Ja poszłam na łatwiznę i kupiłam gotową.
 Do posypania płatki migdałowe

Przygotowanie:
1 Wszystkie składniki na ciasto siekamy za pomocą noża i szybko zagniatamy.
2 Ciasto dzielimy na dwie części i wstawiamy na godzinę do lodówki.
3 Schłodzone ciasto cienko rozwałkować (3-4mm) a następnie wykroić dwa kółka o średnicy tortownicy.
4. Wykrojone placki piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30 min. Temperatura i czas pieczenia może być uzależniona od piekarnika, musimy uważać, żeby nie spalić. Placki mają mieć kolor złoty.
5 Śmietanę przelewamy do wysokiej miski i miksujemy. Pod koniec, gdy będzie gęstniała dodajemy śmietan-fix, cukier puder i ubijamy na sztywno.
6 Na zimny i upieczony placek nakładamy śmietanę i przykrywamy drugim plackiem.
7 Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową i posypujemy płatkami migdałowymi.
8 Ciasto wstawić na przynajmniej 2 godziny do lodówki.