Taki obiadek od czasu do czasu naprawdę warto zjeść. Zapomnieć o kaloriach i skupić się na smaku.
Zwłaszcza gdy mięso jest z indyka i smażone na maśle klarowanym dzięki czemu jeszcze lepiej smakuje
Składniki:
70 dag mięsa mielonego z indyka
3/4 szklanki domowej bułki tartej lub kajzerka
1 jajko
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła klarowanego
sól i pieprz
Sos
3 szklanki wywaru mięsnego (ja użyłam rosołu z poprzedniego obiadu)
1 pęczek koperku
3-4 łyżki śmietany 18%
Pieprz
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do mięsa dodajemy odmoczoną i odciśniętą bułkę, wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty czosnek i startą na malutkich oczkach tarki cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy razem.
Z mięsa formujemy klopsiki- małe kotleciki, obtaczamy w mące i obsmażamy na maśle z dwóch stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia przykrywamy klopsiki pokrywką i dusimy przez ok. 5-7 min.
Do wywaru dodajemy posiekany koperek, doprawiamy pieprzem i gotujemy. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną (rozprowadzoną w zimnej wodzie) odstawiamy.
Do śmietany dodajemy kilka łyżek ciepłego wywaru i zaprawiamy nią cały sos.