sobota, 30 stycznia 2016

Domowy obiadek - smażone klopsiki w sosie koperkowym


 Taki obiadek od czasu do czasu naprawdę warto zjeść. Zapomnieć o kaloriach i skupić się na smaku. 
Zwłaszcza gdy mięso jest z indyka i smażone na maśle klarowanym dzięki czemu jeszcze lepiej smakuje

Składniki:
70 dag mięsa mielonego z indyka
3/4 szklanki domowej bułki tartej lub kajzerka
1 jajko
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła klarowanego
sól i pieprz

Sos
3 szklanki wywaru mięsnego (ja użyłam rosołu z poprzedniego obiadu)
1 pęczek koperku
3-4 łyżki śmietany 18%
Pieprz
1 łyżka mąki ziemniaczanej


 Do mięsa dodajemy odmoczoną i odciśniętą bułkę, wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty czosnek i startą na malutkich oczkach tarki cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy razem.
Z mięsa formujemy klopsiki- małe kotleciki, obtaczamy w mące i obsmażamy na maśle z dwóch stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia przykrywamy klopsiki pokrywką i dusimy przez ok. 5-7 min.
  Do wywaru dodajemy posiekany koperek, doprawiamy pieprzem i gotujemy. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną (rozprowadzoną w zimnej wodzie) odstawiamy.
Do śmietany dodajemy kilka łyżek ciepłego wywaru i zaprawiamy nią cały sos. 

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Kurczak pieczony w pomarańczach


Składniki:
1,5- 2 kg pałeczek z kurczaka
2 duże pomarańcze
4 łyżki miodu
3 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
 Sól i pieprz
kilka gałązek rozmarynu

Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć dobrze doprawić solą i pieprzem.
Z jednej pomarańczy wycisnąć sok dodać do niego sos sojowy, miód, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny. Przygotowaną marynatą zalać mięso i odstawić na 4 godziny do lodówki.
Kawałki kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy marynatą, wstawiamy do nagrzanego do 180stopni piekarnika i pieczemy 30 min.
Pomarańcze kroimy w duże plastry i po 30 min. dokładamy do kurczaka. Pieczemy kolejne 30 min (bez przykrycia) od czasu do czasu polewając mięso sosem. Na koniec odlewamy sos z mięsa do małego rondelka, wstawiamy mięso z powrotem  do piekarnika, dokładamy gałązki rozmarynu, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i przypiekamy mięso przez 10 min.
Odlany sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą.

wtorek, 19 stycznia 2016

Risotto z kaszy pęczak

Jakiś czas temu podpatrzyłam ten przepis w programie pana Makłowicza. Strasznie mi się spodobał, bo uwielbiam kasze różnego rodzaju tylko, że on takie risotto robił z produktów regionalnych, które u nas są niedostępne. Niewiele myśląc poszłam do pierwszej lepszej sieciówki, kupiłam produkty i zrobiłam przepis według siebie. Muszę powiedzieć- bardzo dobre :)


Składniki:
  • 400 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 35 dag boczku wędzonego surowego 
  • 2 małe marchewki
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 lampka białego wina 
  • ok. 1 l bulionu
  • 15- 20 dag sera Grana Padano 
  • Łyżka masła klarowanego
  • Pieprz do smaku

Kaszę namoczyć - ja zrobiłam to na noc.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy razem z cebulą.
Marchew kroimy w słupki dorzucamy do składników na patelni, smażymy jeszcze chwilę i dokładamy odcedzoną kaszę, całość podsmażamy do momentu, gdy kasza zrobi się szklista.
Zalewamy kieliszkiem wina, mieszamy i czekamy aż płyn wyparuje.
Kaszę zalewamy 1/4 przygotowanego bulionu, mieszamy od czasu do czasu i czekamy aż kasza wchłonie cały płyn. Czynność powtarzamy aż kasza zmięknie, całość będzie kleista i osiągnie pożądany efekt.
Na koniec posypujemy startym serem.

niedziela, 17 stycznia 2016

Domowy chlebek na zakwasie z ziarnami


Bardzo syty mokry i chrupiący od ilości ziaren domowy chleb na zakwasie. Piekę go już od jakiegoś czasu i zawsze mi wychodzi. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty, tylko trochę jest zabawy z produkcją zakwasu - po prostu kwestia czasu i cierpliwości. Ja po prostu raz dziennie dokarmiam zakwas 2-3 łyżkami letniej wody i staram się nie zapominać o tym.

Zakwas:
3/4szkl. mąki żytniej razowej typ 2000
ok 1/4 przegotowanej letniej wody
Składniki mieszamy (całość ma mieć konsystencje gęstej śmietany, także sami możemy kontrować ilość mąki czy wody) odstawiamy w ciepłe miejsce na noc. Na drugi dzień, gdy zakwas wyrośnie i opadnie znowu go dokarmiamy kolejną porcją mąki i wody. Czynność powtarzamy przez kolejne dni aż powstanie nam co najmniej  2 szklanki zakwasu.

Ciasto: Blaszka36/12                                             Dodatkowo:
  • 0,5 kg mąki żytniej razowej typ 2000           1 jajko
  • 1 szkl. mąki pszennej                                    Garść pestek z dyni
  • 2 szkl. zakwasu 
  • 1 szkl. siemienia lnianego
  • 1 szkl. pestek słonecznika
  • 1 szkl. otręby żytnie
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki przegotowanej letniej wody

Wszystkie składniki wsypujemy do miski dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do wysmarowanej lub wyłożonej papierem blaszki, formujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 6 godzin do wyrośnięcia ( ciasto powinno podwoić swoją objętość)
Po co najmniej 6 godzinach, gdy ciasto nam już wyrośnie możemy chlebek posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać pestkami dyni.
Chleb wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnik na 1,5 godziny. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i pozostawiamy chleb w piekarniku aż przestygnie.

piątek, 15 stycznia 2016

Zapiekanka ziemniaczana

 Bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu zapiekanka.  Przepis do , którego wrócę jeszcze nieraz bo uwielbiam takie smaki- pieczone ziemniaczki, smażona kiełbaska z cebulą - pycha :)

Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 200g kiełbasy
  •  2 średnie cebule
  •  200ml śmietany18%
  •  6 łyżek wody
  •  2 łyżki masła najlepiej klarowanego
  •  Sól i pieprz
  •  Mały gęsty jogurt

 Przygotowanie:
 Obrane  ziemniaki kroimy w cienkie plastry.
 Kiełbasę i pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na łyżce masła.
 Śmietanę mieszamy z wodą i mocno doprawiamy pieprzem i solą.
 W nasmarowanym naczyniu układamy warstwę ziemniaków a następnie przykrywamy warstwą kiełbasy z cebulą, polewamy przygotowaną śmietaną.  Czynność powtarzamy do wykończenia składników.
Tak przygotowaną zapiekankę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 1,5 godz.do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.
 Po 2 godzinach zdejmujemy folię i przypiekamy wierzch zapiekanki.
 Podajemy z gęstym jogurtem.


czwartek, 14 stycznia 2016

Jarzynowa z selerem naciowym


 Jeden z moich eksperymentów.
Tradycyjną sałatkę z groszkiem zamieniłam na wersję z selerem, który nadał sałatce bardziej wyrazistego smaku i chrupkości. Polecam 
Składniki:
1 pęczek ugotowanej wloszczyzny
3 ugotowane na twardo jajka
3 średniej wielkości ogórki kiszone
3 łodygi selera naciowego
2 łyżki majonezu
Sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki kroimy dość drobno doprawiamy majonezem, solą i pieprzem do smaku. Gotowe.

środa, 13 stycznia 2016

Pomidorowy krupnik

       Rozgrzewający, bardzo syty i jak dla mnie w lepszej wersji krupnik z pomidorami. 

Składni
1 pęczek włoszczyzny
200g kaszy pęczak
250g kiełbasy lub boczku
2 garści suszonych grzybów
2 łodygi selera naciowego
3 łyżki przecieru pomidorowego
4 całe pomidory bez skóry z puszki
 4 listki laurowe
 Po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
Ząbek czosnku
łyżka masła 

Przygotowanie:
Do garnka wkładamy obraną włoszczyznę, wlewamy 1,5 l wody i gotujemy wywar.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
Z wywaru wyciągamy ugotowane warzywa a dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i
opłukaną kaszę, gotujemy razem przez 30 min.
Po 30 min.dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle kiełbasę, pokrojonego w paski selera i pokrojone grzyby, gotujemy 15 min.
Dodajemy do zupy przecier i pokrojone pomidory, gotujemy kolejne 15 min.
Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem według uznania.


wtorek, 12 stycznia 2016

Sałatka z rukoli i piersi z kurczaka

Rukola, którą uwielbiam z dodatkiem kurczaka doprawionego bardzo mocno przyprawą, to sałatka, którą zajadam się ostatnio. 

Składniki:
500 g piersi z kurczaka
Opakowanie rukoli
2-3 liście sałaty lodowej
Pomidorki cherry - małe opakowanie
1 mała czerwona cebula
Garść pestek z dyni
3-4 łyżeczki przyprawy kebab
2 łyżki sosu sojowego
5 łyżek oleju lub oliwy

Mięso myjemy, kroimy w bardzo cienkie paseczki. Doprawiamy przyprawą do kebaba i sosem sojowym, dokładnie mieszamy i  odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Doprawione mięso podsmażamy na dość dużej ilości oleju, usmażone odstawiamy do przestygnięcia.
Sałaty mieszamy ze sobą i układamy na półmisku, posypujemy posiekaną w piórka cebulą i połówkami pomidorków. Na wierzch układamy kawałki mięsa i polewamy całość powstałym sosem.
Na koniec całość posypujemy pestkami z dyni.