sobota, 15 sierpnia 2015
Pierś z kurczka po hiszpańsku
Składniki:
2 połówki piersi z kurczaka ok. 500g
2 cebule
3 pomidory
Duża garść zielonych oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/8 łyżeczki papryki chili
3 łyżki oleju
Sól do smaku
Ryż
2 opakowania ryżu
1 łyżeczka curry
Przygotowanie:
Gotujemy wodę na ryż, dodajemy przyprawę curry, wrzucamy paczuszki z ryżem i gotujemy dalej według przepisu na opakowaniu.
Piersi myjemy, rozcinamy na pół, doprawiamy solą i pieprzem. Doprawione piersi podsmażamy na oleju z obu stron na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek całość dusimy pod przykryciem przez ok. 5min.
Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników, dalej dusimy kolejne 20 min. pod koniec doprawiamy papryką, solą i posypujemy pokrojonymi oliwkami.
poniedziałek, 27 lipca 2015
Mohito
Składniki na 1,5 l
1 limonka
5 łyżeczek cukru brązowego
3 gałązki świeżej mięty
250 ml rumu brązowego
6-7 dużych kostek lodu
Schweppes lemon
Przygotowanie:
Do dzbanka 1,5l wkładamy pokrojoną w dużą kostkę (bez dupek) limonkę, zasypujemy cukrem i za pomocą jakiegoś drewnianego tłuczka ugniatamy razem. Dodajemy zgniecioną w dłoniach miętę, pokruszony lód i rum. Uzupełniamy dzbanek schweppsem i gotowe.
czwartek, 2 lipca 2015
Kurczak słodko-kwaśny
1 pierś z kurczaka
1 puszka ananasa
2 marchewki
1 papryka czerwona
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 papryki ostrej
1 szklanka wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Pierś umyć, pokroić i podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w słupki marchewkę i razem dusić do momentu gdy marchew zmięknie, dodać pokrojoną w duże kawałki paprykę, cały syrop z ananasa i dusić przez ok. 2 min. po tym czasie dodajemy szklankę wody, przecier pomidorowy i kawałki ananasa, doprawiamy do smaku papryką, gotujemy na małym ogniu przez około 3-4 min. Na koniec całość zagęszczamy mąką wymieszaną w 1/4 szklanki wody. Podajemy z białym ryżem ugotowanym według przepisu na opakowaniu.
sobota, 20 czerwca 2015
Naleśniki z szynką pieczarkami i serem
Składniki: 10 naleśników
150 g mąki
250ml mleka
0,5 szklanki wody gaz.
2 łyżki oleju
2 jajka
Szczypta soli
Mąkę przesiać dodać resztę składników, zmiksować i usmażyć naleśniki
Farsz:
30 dag pieczarek
20 dag szynki gotowanej
20 dag sera żółtego
1 łyżka masła
Pieprz, sól, czosnek granulowany
Przygotowanie:
Pieczarki umyć, smażyć do momentu gdy woda odparuje, doprawić pieprzem, solą i czosnkiem granulowany, zarumienić i odstawić na bok.
Na usmażonych naleśnikach rozkładamy pokrojoną szynkę,pieczarki i starty ser, zwijamy i podsmażamy na maśle z dwóch stron.
piątek, 8 maja 2015
Bazyliowe pesto z makaronem
Składniki na pesto:
1 doniczka świeżych liści bazylii
1 garść orzechów nerkowca
1 ząbek czosnku
2 łyżki parmezanu startego
7 łyżek oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze a na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gotowe pesto mieszamy z ugotowany makaronem. Smacznego
środa, 25 marca 2015
Lekki obiad
Dorsz w świeżych ziołach z dodatkiem dużej ilości cytryny, którą przechodzi cała ryba. Bardzo smaczny i z całą pewnością lekki obiad. Polecam
- Płat świeżego dorsza ze skórą ok 400g
- 0,5 pęczka koperku
- 0,5 pęczka pietruszki
- Skórka z połowy cytryny
- Sok z połowy cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Płat ryby myjemy, kroimy na porcję i porządnie solimy.
Zioła siekamy i mieszamy ze skórką cytryny, sokiem i oliwą.
Rybę obtaczamy w marynacie i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Zamarynowane porcje ryby zawijamy w folie aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 30 min. nagrzanego do 180 stopni.
Podajemy z ugotowanym ryżem i surówką .
piątek, 13 marca 2015
Placuszki z kaszy manny
Przepis, który polecała moja koleżanka z pracy. Jak usłyszałam, że placki z kaszy to pomyślałam, że to coś dla mnie więc muszę wypróbować. Przepis okazał się bardzo trafiony. Placuszki wyszły bardzo smaczne, lekkie, idealne na śniadanie. Najlepiej smakują z jogurtem i owocami lub z powidłami.
Składniki:
1 szklanka kaszy manny błyskawicznej
1 szklanka mleka
2 jajka
1 łyżka cukru pudru
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Kaszę zlewamy zimnym mlekiem i odstawiamy na 0,5 godz.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do kaszy a białka ubijamy na sztywno po czym dodajemy do kaszy. Do całości dodajemy jeszcze cukier i dokładnie mieszamy.
Placuszki smażymy na suchej patelni. Podajemy według uznania.
czwartek, 12 marca 2015
Szybka sałatka z rukoli
Tak naprawdę to do rukoli dodałam to, co miałam aktualnie w lodówce tak żeby było lekko zdrowo i pożywnie.
Składniki:
Rukola
Pomidorki cherry
Ogórek świeży
Kiełki rzodkiewki
Mini kuleczki mozzarelli
Słonecznik łuskany
Sos:
2 części oliwy z oliwek ( 2 łyżki)
1 część octu balsamicznego ( 1łyżka)
Opcjonalnie:
Czosnek granulowany
Pieprz czarny
Oliwki
Przygotowanie:
Słonecznik ( na pół opakowania użyłam 1 łyżkę) zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 min.
Rukolę rozsypujemy na półmisku, posypujemy pokrojonym w paski ogórkiem, przekrojonymi na pół pomidorkami, kiełkami rzodkiewki. Na koniec dodajemy mozzarelle, odcedzone pestki słonecznika i polewamy przygotowanym sosem.
Opcjonalnie można doprawić pieprzem i czosnkiem.
poniedziałek, 2 marca 2015
Surówka z czerwonej kapusty
Razem z tym przepisem czerwona kapusta na zawsze zagościła na naszym stole. Jest pyszna lekka i chrupiąca.
Składniki:1/4 główki malutkiej czerwonej kapusty
1 duże jabłko
1 garść orzechów włoskich
7 łyżek oleju słonecznikowego
szczypta soli
Pieprz czarny mielony
Kapustę siekamy na szatkownicy lub w robocie kuchennym.
Posiekaną kapustę zalewamy wrzątkiem na ok. 0,5 min. i przelewamy na sito, dokładnie odsączamy.
Przekładamy do miski, posypujemy odrobiną soli i za pomocą dłoni lekko ugniatamy aby jeszcze bardziej zmiękła.
jabłko obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy do kapusty.
Całość doprawiamy dużą ilością oleju i pieprzu ( powinna być mokra i dość pieprzna)
Na koniec surówkę posypujemy posiekanymi orzechami i gotowe. Smacznego :)
czwartek, 26 lutego 2015
Smażony ryż z krewetkami
Składniki :
- 130g krewetek w zalewie z oleju słonecznikowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 paczuszka ryżu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 duża garść marchewki z groszkiem
- 1 duże jajko
- sól, pieprz lub papryka ostra według uznania.
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany ryż przesypujemy na sito i delikatnie płuczemy z kurkumy, odstawiamy na bok.
- Masło rozgrzewamy na patelni dodajemy przeciśnięty czosnek i podsmażamy razem.
- Krewetki i marchewkę z groszkiem wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy po ok. 2 min z każdej strony.
- Dodajemy odsączony ryż, mieszamy, doprawiamy według uznania ja dodałam sól i pieprz.
- Wbijamy jajo i smażymy do momentu, gdy jajko się zetnie. Gotowe
wtorek, 24 lutego 2015
Prosty przepis na łososia z piekarnika
Przepis, który podaję to chyba najprostszy i najczęściej używany w mojej kuchni, jeśli chodzi o ryby z piekarnika.
Kidy naprawdę nie mam nic pod ręką i brakuje mi pomysłu...sięgam po masło i zioła.
Składniki:
- 3-4 porcje łososia w dzwonkach
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- Sól morska
- pieprz
- Sok z cytryny
Rybę myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Masło mieszamy z ziołami.
Dzwonki układamy na foli a na wierzch kładziemy łyżeczką masła, zawijamy w torebki.Wstawiamy do piekarnika 30 min. do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Przed podaniem na upieczone dzwonki wyciskamy odrobinę soku z cytryny.
sobota, 21 lutego 2015
Bitki schabowe w sosie
Miały być tradycyjne schabowe, ale że moje dzieciaki uwielbiają wszystko, co w sosie zrobiłam tradycyjne bitki przyprawione według Roberta Makłowicza a sosik powstał praktycznie sam wystarczyło, że do oryginalnego przepisu dodałam trochę więcej wody.
- 70dag schabu sześć 1,5 cm kotletów
- 2 duże ząbki czosnku
- Sól i świeżo mielony pieprz
- 3 listki laurowe
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Pokrojone kotlety przykrywamy woreczkiem foliowym i rozbijamy z dwóch stron.
Doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy wyciśniętym czosnkiem, odstawiamy na godzinę do lodówki.
Kotlety podsmażamy na oleju po 6 min. z każdej strony.
Zalewamy do połowy wodą, dodajemy listki laurowe i gotujemy pod przykryciem przez 1,5 godziny, mięso powinno rozpadać się.
Obie mąki rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i zagęszczamy sos.
Ja swoje bitki podałam z ziemniakami i sałatą lodową polaną octem balsamicznym.
czwartek, 19 lutego 2015
Sos śmietanowo - koperkowy
Dziś na obiad mój syn zażyczył sobie klopsa, którego już dawno u nas nie było. Sam klops jest dość suchy, więc zrobiłam do niego bardzo ekspresowy sos. Strasznie nam zasmakował, nie wiem czy czasami sos nie był lepszy niż pieczeń :)
Składniki:
- 2 szklanki wody
- 1 kostka rosołowa
- Garść koperku
- Pieprz
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 -3 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Do dwóch szklanek wody dodać kostkę i posiekany koperek, doprawić pieprzem, zagotować. Mąki wymieszać razem w szklance, zalać 1/4 szkl zimnej wody i dokładnie wymieszać. Przygotowaną mąką zagęścić gotujący się wywar i odstawić. Do śmietany dodać 2 łyżki ciepłego, zagęszczonego wcześniej sosu wymieszać i dodać do reszty. Całość dokładnie wymieszać i zagotować.
Super pasuje do klopsów i ziemniaków.
Do dwóch szklanek wody dodać kostkę i posiekany koperek, doprawić pieprzem, zagotować. Mąki wymieszać razem w szklance, zalać 1/4 szkl zimnej wody i dokładnie wymieszać. Przygotowaną mąką zagęścić gotujący się wywar i odstawić. Do śmietany dodać 2 łyżki ciepłego, zagęszczonego wcześniej sosu wymieszać i dodać do reszty. Całość dokładnie wymieszać i zagotować.
Super pasuje do klopsów i ziemniaków.
środa, 18 lutego 2015
Prawdziwe spaghetti
Skorzystałam z włoskiego tygodnia, który odbył się w jednym z sieciówek i przygotowałam po raz pierwszy prawdziwe pomidorowe spaghetti. Tak nam zasmakowało, że dziś w dniu postu postanowiłam przygotować je jeszcze raz.
Pycha naprawdę polecam :)
Składniki: dla 4 osób
- 3/4 op. makaronu ja użyłam Bavette
- 700g przetartych pomidorów z ziołami ( w szklanej butelce)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- Duża garść świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- sól do smaku
- 20 dag sera żółtego, którego nie widać na zdjęciu bo zapomniałam posypać.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w wysokim garnku w dużej ilości wody, ściśle według przepisu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy przetarty czosnek lekko podsmażamy na mini. ogniu, dodajemy przetarte pomidory i gotujemy na minimalnym ogniu(powinien tylko pyrkać) przez 10 min
Po tym czasie dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku papryką i solą gotujemy kolejne 10min.
Przygotowany sos mieszamy z ugotowanym makaronem i posiekaną bazylią ( ja wszystko wymieszałam w głębokim garnku) Na koniec posypujemy startym serem. Gotowe
środa, 11 lutego 2015
Faworki
Specjalnie na zbliżający się tłusty czwartek mój przepis na bardzo smaczne i kruche faworki.
Polecam :)
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej + garść do podsypania
- 5 żółtek
- 1 szkl. śmietany gęstej 18 %
- szczypta soli
- 1 łyżka wódki
- Cukier puder do posypania
- Olej do smażenia ok. 1,5l
Mąkę przesiać, dodać resztę składników i szybko zagnieść na jednolitą kulkę. Zagniecione ciasto tłuczemy wałkiem na płaski placek następnie placek składamy na pół i tłuczemy dalej, czynność powtarzamy przez co najmniej 10 min. Zbite ciasto odstawiamy na 40 min. do lodówki po tym czasie wyciągamy ciasto, oddzielamy niewielką kulkę i rozwałkowujemy ją na podsypanym mąką blacie na bardzo cienki prostokąt o szerokości wałka. Nożem lub radełkiem wycinamy paski (około 3 cm na 10 cm). W środku każdego paska zrobimy nacięcie (wycinamy szparę), przez które przekładamy (przewlekamy) jeden koniec ciasta. Układamy na podsypanej mąką stolnicy jeden obok drugiego. Rozgrzewamy olej i smażymy na nim faworki z dwóch stron na złoty kolor. Wyciągamy łyżką cedzakową na półmisek i posypujemy obwicie cukrem pudrem.
poniedziałek, 2 lutego 2015
Drobiowy pasztet z suszonymi pomidorami i oliwkami
Bardzo lekki domowy pasztet. Mój mały eksperyment smakowy. Uwielbiam pomidory suszone więc pomyślałam, że to będzie dobry pomysł dodać je do pasztetu. Wyszło jak dla mnie mniam :)
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 1 garść oliwek np.zielonych
- 7 pomidorów susz. z zalewy
- 1 cebula
- 1 łyżka smalcu np.z kaczki
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Świeżo mielony pieprz i sól.
- 4 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu czarnego
Udka gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych ziela i pieprzu w ziarenkach.
Wątróbkę oczyszczamy, cebulę siekamy w piórka i podsmażamy na smalcu, dodajemy wątróbkę i razem podsmażamy przez 10 min. odstawiamy na bok.
Ugotowane udka obieramy ze wszystkich skórek i kości.
Chude mięso i wątróbkę z cebulę( łącznie z pozostałym tłuszczem) wkładamy do robota kuchennego, mielimy w nim mięso lub używamy do tego tradycyjnej maszynki do mięsa.
Do zmielonego mięsa dodajemy pokrojone w paski pomidory i oliwki. Dodajemy jajka, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie mieszamy.
Całość przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C zapiekamy pasztet przez 30 min .
środa, 28 stycznia 2015
Moje zdrowe śniadanie
Gdy dziś rano weszłam do kuchni pierwsze co wpadło mi do oka to leżące od kilku dni i marniejące awokado dlatego postanowiłam, że zrobię sobie zdrowe śniadanko. Pastę z awokado i twarożku z dodatkiem ziół i świeżych warzyw. Rybkę kupiłam już wcześniej w Tesco jest to filet z pstrąga tęczowego, którą gorąco polecam jest super. :)
Składniki:
2 kromki pieczywa ryżowego ze słonecznikiem.
0,5op. ok.70g Filet z pstrąga tęczowego marynowany
Świeża papryka: żółta i czerwona
Składniki na pastę z awokado:
1 dojrzałe awokado
120g chudego twarożku
2 małe ząbki czosnku
1 łyżka szczypiorku
Odrobina soku z cytryny
Sól i pieprz do smaku
Awokado obieramy, przecinamy wzdłuż na pół, wyciągamy pestkę, skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki, dodajemy twarożek i za pomocą widelca ugniatamy razem na pastę. Dodajemy posiekany szczypiorek przeciśnięty przez praskę czosnek i razem mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
wtorek, 27 stycznia 2015
Domowe zapiekanki XXL
Dziś na specjalne zamówienie dla mojej kochanej rodzinki na obiadokolację, prosto po zimowym spacerku czekały super wielkie zapiekanki. Oczywiście w dwóch wersjach dla dorosłych i dla dzieci, bo jak to zazwyczaj bywa dzieciaki nie cierpią pieczarek, więc dla nich szynka i ser a dla nas dużo pieczarek, cebuli i sera. Było mniam
Składniki:
- Bułka paryżanka 500g
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 200g sera żółtego
- Sól i pieprz
Opcjonalnie: 150 g szynki i pasek czerwonej papryki do dekoracji
Przygotowanie:
- Zaczynam od pieczarek sparzyłam wrzątkiem i pokroiłam w drobne paseczki.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju, dodać posiekane pieczarki, smażyć do momentu odparowania wody, doprawić solą i pieprzem, lekko zarumienić.
- Ser zetrzeć na małych oczkach tarki.
- Bułkę przekroić wzdłuż i delikatnie wydrążyć miękki środek i wypełnić go pieczarkami.
- Posypać startym serem i zapiec w piekarniku w 180 stopniach przez 5- 7 min.
sobota, 24 stycznia 2015
Pancakes czyli amerykańskie naleśniki
Amerykańskie naleśniki z dodatkiem syropu klonowego. Przysmak, którym zajadają się ostatnio moi synowie. Tak im zasmakowały, że wcinają je dwa razy dziennie. Znaleźli przepis w Internecie i sami pichcą w kuchni.
Moim zdaniem dobrze smakują z syropem klonowym, ale ja jednak wole nasze tradycyjne racuchy.
Składniki:
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1 jajko
- 1,5 szkl. maślanki
- 1/4 szkl. cukru pudru + 1 łyżka do dekoracji
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1/2 kubka oleju
Przygotowanie:
Wszystkie podane składniki mieszamy w misce i dokładnie miksujemy.( ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Smażymy na wolnym ogniu z dwóch stron na słoty kolor.
piątek, 23 stycznia 2015
Sałatka z Kuskusem Kurczakiem Suszonymi pomidorami i awokado
Składniki:
- 1 szkl. kaszy kuskus
- 1 cała pierś z kurczaka
- 0,5 świeżego ogórka
- 1 awokado
- 7 pomidorów suszonych z zalewy
- 1 - 2 łyżki koperku
- 0,5 cytryny
- Sok z pół cytryny
- 3 łyżki oliwy
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pierś kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 min. Studzimy
- Kuskus zalewamy szklanką wody ( można dodać odrobinę masła lub oliwy) odstawiamy na czas aż spęcznieje i wchłonie całą wodę.
- Awokado obierany i kroimy na pół wyciągamy pestkę, wydrążamy łyżeczką miąższ. Skrapiamy sokiem z pół cytryny. Kroimy w kostkę.
- Ugotowanego i odcedzonego kurczaka dodajemy do kaszy.
- Ogórka obierany, kroimy w kostkę.
- Pomidory kroimy w paseczki.
- Pokrojone warzywa dodajemy do kaszy i razem mieszany.
- Do sałatki dodajemy zmieszaną oliwę z sokiem z cytryny.
- Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i posiekanym koperkiem.
- Mieszany i gotowe. :-) :-)
środa, 21 stycznia 2015
Roladki schabowe z suszonymi pomidorami i serem mozzarella
Składniki:
- 70 dag chudego schabu
- Suszone pomidory z zalewy
- 1 kulka sera mozzarella
- 2 łyżki masła
- Przyprawy: Sól, przyprawa do mięs knorr.
Schab kroimy w centymetrowe plastry, przykrywamy woreczkiem śniadaniowym i rozbijamy na cienkie i spore kotlety. Posypujemy z dwóch stron przyprawami. Na każdy rozklepanym kotlecie układamy paski pokrojonych pomidorów i mozzarelli. Zwijamy w ruloniki i spinamy za pomocą wykałaczki.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim roladki na złoty kolor. Na koniec zmniejszamy ogień do minimum i dusimy roladki pod przykryciem przez 10 min.