wtorek, 31 grudnia 2013

Sałatka z kurczakiem - warstwowa


Sałatka, która towarzyszy mi od lat jest ze mną  prawie na  każde święta i nie tylko.  Nigdy mnie nie zawiodła i nie znam osoby,  której by nie smakowała. Zawsze smaczna z dnia na dzień coraz lepsza i za to ją kocham. Naprawdę polecam.




Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 0,5 słoika ogórków kon.
  • 1 paczuszka ryżu ugotowanego według przepisu
  • 1 średniej wielkości słoik ketchupu pikantnego
  • 1 duża pierś z kurczaka (ugotowanego z małą ilością soli)
  • 5- 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 łyżki majonezu i 2 jogurtu naturalnego  (razem wymieszać)

Wszystkie składniki kroimy w kostkę i układamy w kolejności:
Cebula, ogórki, ryż, ketchup, kurczak, jajka, sos




Bakłażan jako przekąska


Jedna z moich propozycji na przystawkę, która często króluje na moim stole, a myśląc o zbliżającym się sylwestrze pomyślałam, że czas podzielić się tym przysmakiem z innymi.

Składniki:
1 bakłażan
2 duże pomidory
1 op. sera sałatkowego typu bałkańskiego
 Listki bazylii
Olej do smażenia

Składniki na ciasto:
1,5 szkl. mąki pszennej
1 szkl przegotowanej wody
2 jajka
sól

Składniki na sos:
2 łyżki majonez
2 łyżki gęstego jogurtu
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto miksujemy tak by powstało nam dość gęste ciasto naleśnikowe.
2. Bakłażana kroimy w grubsze plastry.
3. Plastry bakłażana obtaczamy w cieście, smażymy na patelni z dwóch stron na złoty kolor.
Układamy na ręczniki papierowe.
4. Pomidora kroimy w plastry.
5.Składniki na sos mieszamy.
6. Ostudzone plastry bakłażana smarujemy sosem, kładziemy plaster pomidora a na wierzch ścieramy ser.
7. Dekorujemy listkami bazylii.


poniedziałek, 30 grudnia 2013

Sałatka z pieczarkami


Czas przygotowania: 30 min.
Stopień trudności: łatwe

Składniki:
  • 0,5 kg pieczarek
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 ogórki kiszone
  • 10 dag startego na dużych oczkach sera żółtego
  • 1 cebula czerwona
  • 1 natka pietruszki
  • 2-3 łyżki majonezu
  • Pieprz i Sól do smaku

Przygotowanie:
Pieczarki obrać ze skóry, wrzucić do osolonej wrzącej wody na 10 min. odsączyć i pokroić w kostkę.
Ogórki, cebulę i jajka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć, dodać żółty ser, posiekaną natkę pietruszki, majonez i dokładnie wymieszać. doprawić solą i pieprzem do smaku.









niedziela, 29 grudnia 2013

Przekąska sylwestrowa - roladki z łososiem





Składniki:
  • 150g łososia wędzonego
  • 1 ogórek zielony
  • 1 serek kanapkowy naturalny
  • 0,5 papryki czerwonej
  • Pieczywo pełnoziarniste lub chrupkie
  • Koperek do dekoracji
  • Pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:
1. Za pomocą obieraczki do jarzyn kroimy ogórka w długie plastry i układamy na blacie.
2. Łososia kroimy w paski i układamy na ogórkach.
3. Wierzch łososia smarujemy serkiem, doprawiamy pieprzem i układamy paski papryki.
4. Roladki zwijamy i układamy na grzankach z pieczywa.





Sałatka z szynką i tuńczykiem

Sałatka, która w nazwie powinna mieć zaznaczone " Rewelacyjna", bo jest pyszna, prosta, szybka w przyrządzeniu a największą  jej zaletą  (o czym niedawno się przekonałam) jest to, że może długo stać i utrzymuję swoją świeżość. A to wszystko dzięki temu, że sos przyrządzany jest osobno




 Czas przygotowanie: 20 min.
Stopień trudności: bardzo łatwa

Składniki:
  • 20 dag szynki
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 6- 7 dużych ogórków konserwowych
  • 1  mały słoik papryki konserwowej
  • 20 dag sera żółtego.
  • Pieprz do smaku

Sos do sałatki
  • Mały jogurt naturalny
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu

Przygotowanie:
1. Szynkę kroimy w drobną kosteczkę.
2. Tuńczyka rozdrabniamy  i dodajemy do szynki.
3. Warzywa z puszek odcedzamy na sicie i dodajemy do reszty składników.
4. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę.
5. Dodajemy pieprz do smaku i wszystko razem mieszamy.
6. Na wierzch sałatki ścieramy ser żółty.
7. Składniki na sos dokładnie mieszamy.
8. Tuż przed zjedzeniem polewamy gotową sałatkę sosem (nie polewamy i nie mieszamy całej sałatki w półmisku)








sobota, 28 grudnia 2013

Szynka zawijana ze szparagami w galarecie


Składniki :
30 dag szynki gotowanej lub konserwowej
200 g szparagów w zalewie
1/2 słoika papryki konserwowej 
4 duże ogórki konserwowe
2 łyżki majonezu
Koperek do dekoracji 

Galareta
1litr gorącej przegotowanej wody
1 kostka rosołowa
7 łyżeczek żelatyny
Pieprz do smaku 

Przygotowanie:
1. Do litra gorącej wody dodajemy żelatynę, kostkę rosołową i pieprz. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Plastry szynki rozkładamy i smarujemy każdy plaster cienką warstwą  majonezu.
3. Układamy po jednym szparagu, pasku papryki i ogórka.
4. Zawijamy i układamy na szklanym półmisku.
5. Dekorujemy koperkiem.
6. Zalewamy zimną i lekko tężejącą galaretką.




niedziela, 22 grudnia 2013

Mielonka z szynkowara


Nasz nowy nabytek na święta - szynkowar.  Pierwszy wyrób gotowy i to w bardzo krótkim czasie.
Dziś rano skonsumowany, połowy już nie ma myślę, że już nic więcej  nie muszę pisać. Wszystkich zachęcam do zakupu, naprawdę warto.




Składniki:
  • 80dag zmielonej łopatki wieprzowej
  • 20 dag wołowiny zmielonej ( w moim przypadku była to polędwica)
  • 2 płaskie łyżeczki peklosoli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 0,5 szkl. wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny

Zmielone mięso przekładamy do miski dodajemy peklosól, żelatynę, pieprz, wyciśnięty przez praskę czosnek, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy aż mięso wchłonie całą wodę.  Szynkowar wykładamy woreczkiem, mięso przekładamy do środka,  przy czym dokładnie ubijamy je tak by nie powstały bąble powietrza.
Woreczek zawiązujemy, ściskamy sprężyną i zamykamy szynkowar. Wstawiamy do lodówki na 24 godz. Po tym czasie szynkowar wstawiamy do garnka tej samej wysokości  i zalewamy zimną wodą.
Stawiamy na gazie i podgrzewamy do momentu, kiedy woda osiągnie 80 stopni, zmniejszamy gaz do minimum i sparzamy szynkowar przez ok 2 godz. Po dwóch godzinach całość wstawiamy do zimnej wody i schładzamy do temperatury pokojowej,  wstawiamy do lodówki na 12 godz.

piątek, 20 grudnia 2013

Miruna z grilla



To był bardzo ciężki dzień jedna wigilia w szkole druga w przedszkolu a między czasie zdążyłam zrobić szybki obiad dla mnie i męża, bo dzieciaki wciągnęły tyle słodkości, że do jutra im nic nie wcisnę.



Składniki:
Płat mrożonej miruny
Sól morska
pieprz cytrynowy
Łyżeczka oliwy

Rozmrożoną rybę przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na 15 min do lodówki.
Patelnie grillową rozgrzewamy i smarujemy oliwą. Na rozgrzanej patelni smażymy rybę po ok. 7 min z każdej strony. Podajemy z surówką z białej kapusty, którą znajdziecie Tu



 

czwartek, 19 grudnia 2013

Piernik z ciasta leżakującego




Pięć dni do świąt czas na pieczenie i dekorowanie pierników :) To cudo na zdjęciu powstało z ciasta,  które leżakowało w lodówce 3 tygodnie a dziś je upiekłam, przełożyłam powidłami śliwkowymi, udekorowałam lukrem i z niecierpliwością czeka na święta... No nie wiem  czy się doczeka :)





  
 
Składniki:
1 kg mąki
1 Kasia
0,5 kg miodu (prawdziwego)
 2 przyprawy do pierników
1i 1/4 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
1/4 szklanki mleka








Lukier:
1 szkl. cukru pudru
3- 4 łyżki ciepłego mleka
1 łyżeczka soku z cytryny

Polewa czekoladowa:
50 g czekolady np. gorzkiej
1 łyżka masła



Przygotowanie:
1.Miód, kasie i 1szkl. cukru rozgrzać w rondelku, dodać przyprawę do pierników, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
2. Mąkę przesiać.
3. Do dużej miski wlewamy przestudzoną mieszankę, dodajemy łyżkę kakao.
4. Sięgamy po mikser i stopniowo dodajemy mąkę na przemian z jajkiem, przez cały czas miksując tzn. dopóki się da. Gdy ciasto będzie już bardzo gęste musimy zmienić mieszadła lub mieszać za pomocą drewnianej łyżki .
5. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i czekamy aż się całkowicie roztopi, po czym dodajemy taką samą ilość ciepłej wody, co mamy karmelu  i dokładnie mieszamy (cukier musi być całkowicie roztopiony). Rozcieńczony karmel wlewamy do ciasta i mieszamy.
6. Na koniec w mleku rozpuszczamy sodę, dodajemy do ciasta i mieszamy razem.
7. Gotowe ciasto przekładamy do szklanej lub plastikowej miski i wstawiamy do lodówki na ok. 3 tygodnie. Ciasto im dłużej leżakuje tym jest lepsze.
8. Gotowym ciastem wyłożyć do połowy formę np. silikonową i piec przez ok. 55 min w 180 stopniach.
9. Wystudzony piernik przekroić na pół, przełożyć powidłami.
10. Do szklanki z cukrem pudrem wlać mleko i sok z cytryny wymieszać. Jeśli lukier wyjdzie za gęsty można dolać łyżkę mleka ( powinien być lejący) Gotowym lukrem wysmarować wierzch piernika.
11. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem. Przełożyć do szprycownicy kuchennej i udekorować według uznania.





wtorek, 17 grudnia 2013

Pierogi z kapustą i grzybami


 Wigilia bez pierogów nie byłaby wigilią, ale zrobienie dwunastu dań w ciągu jednego dnia jest nie lada wyzwanie, dlatego ja postanowiłam ułatwić sobie to zadanie, zrobiłam pierogi teraz i zamroziłam.

Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
200ml. gorącej wody
50 ml. oleju
Jajko
0.5 łyżeczki soli  do smaku

Farsz:
30 dag kapusty kiszonej
10 dag podgrzybków suszonych
3 listki laurowych
4 ziarenka ziela angielskiego
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Grzyby zalać wodą i moczyć przez kilka godzin.
Kapustę sparzyć wrzątkiem, jeśli jest za kwaśna, jeśli nie wystarczy ją zalać 2 szklankami wody dodać, odmoczone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie doprawić solą, pieprzem i gotować do momentu odparowania wody. Ugotowaną kapustę przekładamy na deskę i kroimy drobno.
Mąkę wsypać do miski dodać, jajko,  sól, olej i gorącą wodą. Ciasto wymieszać drewnianą łyżką a gdy trochę przestygnie zagnieść rękoma. Blat lub stolnicę posypujemy mąką, rozwałkowujemy na nim placek ok. 3 mm. i wycinamy z niego kółka średnicy szklanki. Faszerujemy kapustą i kleimy ręcznie.
Gotowe pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody.
Pierogi podajemy prosto z wody lub podsmażamy na oleju lnianym.


poniedziałek, 16 grudnia 2013

Kołduny, Pyzy, Kartacze jak kto woli - czyli kurpiowskie jadło


Pochodzę z rejonu Polski gdzie danie te uważane jest jako regionalne. Mówimy na nie kołduny i odkąd sięgam pamięcią to przyrządzała  je moja babcia i ciotki. 

Wielu z was  pewnie pod nazwą kołduny widziało coś innego. Dla mnie sama nazwa nie ma znaczenia ważniejszy jest smak a jest dużo lepszy niż w kartaczach czy  pyzach. 
Kołduny w przeciwieństwie do kartaczy powstają z samych ziemniaków gotowanych, dzięki czemu są dużo lżejsze i delikatniejsze.
W przybliżeniu jest to duża kluska śląska z nadzieniem mięsnym. Gorąco zachęcam do spróbowania zwłaszcza pasibrzuchów :)




Składniki na ok 15 dużych kołdunów
1,5 kg ugotowanych i zimnych ziemniaków
1 szkl. mąki ziemniaczanej
1szkl. mąki pszennej + do podsypania
1 jajko
sól do smaku

Farsz:
0,5 kg mięsa np. z łopatki
20 dag słoniny lub podgardla
1 marchewka
1 pietruszka
4 liście laurowe i ziele angielskie
Sól, pieprz i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej do smaku.

 Dodatkowo do polania
20 dag boczku
1 duża cebula
3 łyżki oleju

Przygotowanie:
1. Mięso gotujemy razem z warzywami i przyprawami do miękkości, wystudzone zmielić  w maszynce do mięsa. Doprawiamy solą pieprzem i gałką do smaku.
2. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przekręcamy przez maszynkę.  Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, jajko i odrobinę soli, zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dosypujemy mąki ziemniaczanej.
3.Z gotowego ciasta na dłoni i wielkości dłoni formujemy płaski placek. Na środku układamy łyżkę mięsa i owijamy je naszym ciastem. Kulamy i formujemy podłużne pyzy.
4. Zagotować i posolić wodę  w garnku. Na gotującą się wodę wrzucamy kołduny, gotujemy 5 min. od momentu wypłynięcia na wierzch.
5. Na patelni podsmażamy boczek, cebulę i polewamy nim kartacze.




niedziela, 15 grudnia 2013

Barszcz z uszkami


Składniki:
1 Włoszczyzna
400 ml. zakwasu do barszczu ( lub koncentrat barszczu czerwonego)
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 ząbki czosnku
Sol, pieprz do smaku opcjonalnie sok z cytryny jeśli będzie za mało kwaśny.

Przygotowanie:
1. W garnku zagotować 2 l. wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czosnkiem.
3. Dodać obraną włoszczyznę i gotować do miękkości.
2. Wlewamy zakwas zmniejszamy ogień i doprowadzamy do wrzenia.
3. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny jeśli jest za mało kwaśny.
4. Podajemy z uszkami.

sobota, 14 grudnia 2013

Jak zrobić uszka do barszczu






Składniki na ok. 40 uszek
1,5 szkl. mąki
1 jajko
100 ml. bardzo ciepłej i przegotowanej wody
3 łyżki oleju
sól

Składniki na farsz:
150 g grzybów suszonych
1 cebula
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie farszu:
1.Grzyby moczyć w gorącej wodzie przez 2 godziny.
2. Wymoczone grzyby zalać nową wodą i gotować aż zmiękną. Wodę po grzybach możemy wykorzystać do barszczu.
2. Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. dodać odcedzone grzyby i razem podsmażać przez 5min.
3. Podsmażone grzyby przekręcić przez maszynkę do mięsa, doprawić solą i pierzem ( powinny być dość pikantne)

Przygotowanie ciasta:
1.Mąkę wsypać do miski posolić, dodać wodę, olej, ciasto wyrabiać w ręku, co najmniej 10 min.   Ciasto powinno być bardzo elastyczne, miękkie i odchodzić od rąk,  jeśli się klei można dodać odrobinę mąki.
2. Na posypanej mąką stolnicy lub blacie rozwałkować  ciasto na  placek grubości 3 mm.
3. Wyciąć nieduże kółka moje miały średnice 6 cm.
4.  Na kółeczka nałożyć niewielka ilość farszu, złożyć kółeczko na pół, skleić dokładnie brzeg i dwa przeciwległe rogi.
5. Gotowe  uszka wrzucać na gotującą i osoloną wodę, gotować przez ok. 5 min.
6. Wyjąć łyżką cedzakową.
7. Podawać z barszczem czerwonym.









piątek, 13 grudnia 2013

Ciasteczka cynomonowo - imbirowe


Na moim blogu znajdziecie przepis na ciasto, z którego zrobimy małe i duże pierniki ale wymaga leżakowania. Teraz umieszczam przepis na ciastka dla osób zapracowanych, który bez wątpienia  przypomina na smak pierniczków i zapach świąt.





Są bardzo pyszne dlatego, jeśli macie takich łasuchów jak ja to z własnego doświadczenia zalecam zrobienie podwójnej porcji ciasta :)





Składniki na ok. 2 blaszki ciastek
50g masła
1 czubata szklanka mąki pszennej
1/3 szkl. cukru
1 jajko
2 łyżki miodu
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
2 płaski łyżeczki kakao

Przygotowanie:
1 Masło roztopić w rondelku. Zdjąć z ognia, dodać miód, kakao, cynamon, imbir i dokładnie wymieszać.
2. Mąkę przesiać do miski dodać sodę, jajko, cukier i wystudzone masło z przyprawami. Wszystko razem zagnieść w jednolitą kulkę.
3. Blat posypać mąką i rozwałkować placek o grubości 3-4 mm. Za pomocą szklanki wyciąć ciasteczka.
4. Piec 160 stopniach przez 10 - 12 min.






czwartek, 12 grudnia 2013

Kapusta z grochem


Składniki
0,5kg kapusty kiszonej
150g - 200 g grochu połówki łuskanego
2 cebule
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka mąki
Liście laurowe i ziele angielskie
 Sól
Świeżo mielony pieprz
Opcjonalnie można dodać kminek jak ktoś lubi.

Przygotowanie:
1. Groch zalać przegotowaną i ciepłą wodą, odstawić na 3 godziny.
2. Odmoczony groch odcedzić wsypać do garnka zalać świeżą wodą i gotować do miękkości.
3. W tym czasie możemy pokroić drobno kapustę, przełożyć do garnka zalać 2 szklankami wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, sól i gotować do miękkości.
4. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju pod koniec smażenia posypujemy cebulę 1 łyżką mąki, dodajemy kapustę i odcedzony groch, doprawiamy solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu, mieszamy i chwilę podsmażamy razem. 
Na koniec można posypać świeżą natką pietruszki.





wtorek, 10 grudnia 2013

Śledzie po grecku


 Przepis na śledzie jest pani Ewy Wachowicz. Zobaczyłam go kiedyś w telewizji i bardzo mnie zainspirowało połączenie warzyw z koncentratem. Robiłam go już dwa razy z tym, że za pierwszym razem kupiłam śledzie gotowe marynowane i stwierdziłam, że są zbyt ostre w smaku dla tego teraz kupiłam śledzie solone i zamarynowałam je sama. Efekt był dużo lepszy.


Składniki:
50 dag śledzi solonych
4 średnie marchewki
2 duże cebule
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
Garść rodzynek
0,5 szkl. oleju

Przygotowanie:
1.Śledzie namoczyć w zalewie ( Zagotować 1 l wody z liściem laurowy, zielem angielskim i dwiema łyżkami cukru. Zestawić z ognia i dodać ocet. Zalewa powinna być słodko kwaśna. Gotową zalewą zalać śledzie i odstawić na 2 dni do lodówki)
2. Marchew ugotować na pół twardo. Obrać i zetrzeć na tace.
3. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
4. Na patelnie wlać olej, dodać cebulę i lekko poddusić( ma być na pół surowa) Zestawić z ognia.
5. Dodać marchew, koncentrat i rodzynki, wymieszać.
6 Śledzie pokroić w centymetrowe paski i wymieszać z zimnymi warzywami. Wstawić do lodówki na noc.


poniedziałek, 9 grudnia 2013

Misiowy tort urodzinowy


Urodziny mojego synka i oczywiście tort w moim wykonaniu może nie jest najpiękniejszy, ale sam pomysł z misiami, który wzięłam ze strony pomysłowi.net był super. Synek był zachwycony. Połączenie żelków z białą czekoladą i śmietaną z galaretkami bardzo do siebie pasuje i sprawia, że tort smakuje bardzo oryginalnie i  żelkowo : )



Składniki na tort średnicy 23cm
 Biszkopt:
4 jajka
1 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka utrzeć z cukrem na puszystą pianę, dodać żółtka, przesiane mąki, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wymieszać na najniższych obrotach. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec w 180 stopniach przez 35 min. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na trzy części.

Krem:
400 ml śmietany 30 %
2 galaretki wiśniowe
 Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody.  Śmietanę ubić a pod koniec ubijania dodać lekko stężałe galaretki, wymieszać

Polewa:
3oog czekolady białej
75 ml. śmietany kremówki
25 dag drobnych żelków
 W małym rondelku zagotować śmietanę, zdjąć z ognia, dodać połamaną w kostki czekoladę i  mieszać do  momentu całkowitego roztopienia czekolady.
 Jeśli polewa wyjdzie nam zbyt gęsta by można było ją łatwo rozprowadzić można dodać odrobinę śmietany.
 

Dodatkowo:
3/4 szklanki herbaty lub wody z sokiem z cytryny do nasączenia tortu.


Wykonanie tortu:
1. Pierwszy blat tortu nasączyć herbatą.
2. Nałożyć  i rozprowadzić  połowę kremu.
3. Przykryć drugim blatem i nasączyć go herbatą.
4. Nałożyć i rozprowadzić resztę kremu.
5. Przykryć trzecim blatem i delikatnie nasączyć go.
6. Cały tort wysmarować przygotowaną polewą.
7. Posypać  żelkami.
8. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Jeśli żelki słabo trzymają się polewy to radzę wstawić tort na ok. 2 godziny do lodówki i jeszcze raz spróbować posypać boki tortu.
 








piątek, 6 grudnia 2013

Pierniki


Szybko i krótko  umieszcza swój  przepis na świąteczne pierniczki które przyrządzam odkąd mam małe dzieci. Według przepisu ciasto powinno leżakować  w lodówce kilka tygodni . W tym roku zrobiłam je na szybko i wyszły tak samo dobre jak zawsze. Polecam bo sama zrobiłam i leżą już w pojemniku i czekają na święta.

Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 250g miodu
- 1 szkl. cukru
- 1 przyprawa do pierników
-  0,5 kasi
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
-  łyżka kakao
- 2 jajka

Margarynę roztapiamy z cukrem i miodem, odstawiamy do ostygnięcia .Do przestudzonej masy dodajemy przyprawę  do piernika. Przelewamy wszystko wysokiej miski , dodajemy sodę i kakao. Wszystko razem  miksujemy ,  stopniowo dodając  przesianą mąkę na przemian z jajkiem. Gotowe ciasto wstawiamy  do lodówki na ok.godzinę. Po godzinie ciasto dzielimy  na części. Na posypanej mąką   stolnicy  rozwałkować  ciasto na 3mm placki i wyciąć   różne kształty ciastek.  Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku przez 15 min w 160 stopniach
   Przepis na lukier:
- 1 białko na 100g  cukru pudru. 


Sałatka z granatem





Składniki:
Mix sałat
1 dojrzały granat
1oog szynki szwarcwaldzkiej
0,5 op. sera sałatkowego

Sos:
4 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy
1 łyżka soku z cyr\tryny
Wszystkie podane składniki sosu wlewamy do miseczki i dokładnie mieszamy.

Przygotowanie:
Sałatkę układamy warstwowo. 
1. Część sałaty rozkładamy na płaskim talerzu lub w głębokim półmisku.
2. Na sałatę rozkładamy połowę  pokrojonej w paski szynkę i połowę pokrojonego w cieniutką  kostkę sera.
3. Posypujemy owocami granatu.
4. Polewamy połową  przygotowanego sosu.
5. Posypujemy resztą sałaty, szynki, sera i owocem granatu.
Na koniec polewamy resztą sosu, odstawiamy na pół godziny i gotowe



środa, 4 grudnia 2013

Zakwas do barszczu czerwonego


 Święta tuż tuż może, więc warto zadbać by nasz barszcz czerwony na wigilijnym stole był wyjątkowy a może być, jeśli go zrobimy na domowym koncentracie bez barwników i sztucznych ulepszaczy smaku. Taki zakwas możemy zrobić wcześniej i przechowywać go w lodówce do świąt.


Składniki na zakwas:
1,5 kg buraków
4 ząbki czosnku
1łyżeczka cukru
1łyżeczka soli
1 kromka razowego chleba ( musi być prawdziwy razowiec na zakwasie)
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
Przygotowanie:
1. Buraczki obieramy, kroimy w plastry, układamy w 2l słoiku.
2. Dokładamy liście laurowe, ząbki czosnku, ziele, sól i cukier.
3. Na wierzch układamy kromkę razowego chleba i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą.
4. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce ( w moim przypadku był to blat kuchenny) na 5-7 dni.
Po kilku dniach utworzy się piana należy ją zebrać. Gotowy zakwas przelewamy przez gazę do słoików i wstawiamy do lodówki.

wtorek, 3 grudnia 2013

Krokiety wigilijne w dwóch wersjach


Może pomysł wersji ze szpinakiem nie ma nic wspólnego z wigilią, ale nie każdy lubi kapustę z pieczarkami i dla tego w ubiegłym roku robiłam część pierogów z kapustą i grzybami a część ze szpinakiem. W tym roku pomyślałam o krokietach.







Składniki na ciasto ( 12 krokietów)
3 szkl. mąki pszennej
2 jajka
1 szkl. mleka
1,5 szkl. wody
1/4 szkl. oleju + 1 łyżka do smarowania patelni
Sól
Podane składniki dokładnie zmiksować. Z gotowego ciasta usmażyć cieniutkie naleśniki. Można zostawić 1 szkl. ciasta do obtaczania. (Ja tak zrobiłam)

Składniki na farsz szpinakowy
Opakowanie szpinaku liściastego mrożonego
1 mała cebula
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
Pieprz i vegeta do smaku
Cebulę i czosnek zeszklić na maśle, dodać szpinak, doprawić do smaku i smażyć do momentu odparowania wody.

Składniki na farsz kapusta + pieczarki
30 dag kapusty kiszonej
50 dag pieczarek
1 mała cebula
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżka oleju
Sól, pieprz i majeranek według uznania

1.Kapustę drobno pokroić, zalać do połowy wodą, dodać liść laurowy, ziele. Doprawić do smaku   majerankiem, gotować do miękkości ( ok. 30 min.) Po tym czasie kapustę odcedzić na sicie.
2. Pieczarki pokroić w drobną kostkę.
3.  Cebulę pokroić drobno i zeszklić na oleju. Dodać pieczarki i smażyć do momentu, kiedy woda całkowicie odparuje.
4. Z kapusty wyjąć liście laurowe, połączyć z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem. Farsz powinien być dość pikantny.

 Przygotowanymi farszami smarujemy cienko naleśniki, składamy dwa brzegi do środka ( prawy i lewy) łapiemy za dolny brzeg i zwijamy ścisło w górę. Zwinięte krokiety obtaczamy w pozostawionym cieście naleśnikowym i bułce lub w jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.



niedziela, 1 grudnia 2013

Ciasto shrek


Moja propozycja na świąteczny deser. Ciasto dość mocno popularne, chociaż sama nie zdawałam sobie z tego sprawy dopóki nie wpisałam nazwy w wyszukiwarkę. Moje źródło to moja bardzo dobra koleżanka i to już kila dobrych lat temu dała mi ten przepis. Myślę, że popularność zdobył dzięki swojemu niezwykłemu smakowi, który trafia w gusta nie tylko dzieci.

Składniki na biszkopt:
4 jajka 
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
Cukier waniliowy
2 łyżeczki  proszku do pieczenia
Białka utrzeć z cukrem. Dodać  żółtka, mąki, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszać.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej formy i pieczemy przez 30 min. w 180 stopniach. Studzimy

 Warstwa pierwsza 
1 zielony kubuś lub pysio
3 budynie śmietankowe
Budynie wymieszać z kubusiem i zagotować. Ciepłą masę wykładamy na biszkopt i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Warstwa druga 
2 paczki delicji 
Ciastka wykładamy na przestudzone ciasto.

Warstwa trzecia
2 galaretki zielone
0,5 l śmietany 30% lub śnieżka
Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić a pod koniec dodajemy lekko ściętą galaretkę. Gotową śmietanę wykładamy na wystudzone ciasto.


 Warstwa czwarta 
2 zielone galaretki 
Przygotować według przepisu. Wystudzoną i lekko ściętą galretkę wlewamy na wierzch ciasta. Wstawiamy na co najmniej  30 min. do lodówki i Gotowe