środa, 4 grudnia 2013

Zakwas do barszczu czerwonego


 Święta tuż tuż może, więc warto zadbać by nasz barszcz czerwony na wigilijnym stole był wyjątkowy a może być, jeśli go zrobimy na domowym koncentracie bez barwników i sztucznych ulepszaczy smaku. Taki zakwas możemy zrobić wcześniej i przechowywać go w lodówce do świąt.


Składniki na zakwas:
1,5 kg buraków
4 ząbki czosnku
1łyżeczka cukru
1łyżeczka soli
1 kromka razowego chleba ( musi być prawdziwy razowiec na zakwasie)
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
Przygotowanie:
1. Buraczki obieramy, kroimy w plastry, układamy w 2l słoiku.
2. Dokładamy liście laurowe, ząbki czosnku, ziele, sól i cukier.
3. Na wierzch układamy kromkę razowego chleba i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą.
4. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce ( w moim przypadku był to blat kuchenny) na 5-7 dni.
Po kilku dniach utworzy się piana należy ją zebrać. Gotowy zakwas przelewamy przez gazę do słoików i wstawiamy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz