piątek, 4 października 2013

Udziec z indyka w gruszkach


Ten piękny kawał mięsa to udziec z indyka, który zamarynowałam w ostatni piątek, a upiekłam w sobotę. Dzięki czemu mięso wyszło bardzo kruche i smaczne.
Do tego dodałam bardzo twarde zielone gruszki, co spowodowało że sos który
powstał z mięsa był lekko słodkawy.
Całość bardzo smakowała mojej rodzince.

Składniki:

1 cały udziec z indyka (ok.1,5 kg)
4 twarde gruszki
3 ząbki czosnku
Garść majeranku
Sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Mięso należy nasmarować solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, majerankiem i odstawić  do lodówki na noc.
2. Na drugi dzień mięso podsmażamy na patelni z dwóch stron na złoty kolor.
3. Przekładamy do głębszego garnka lub jeśli jest to głęboka patelnia zostawiamy.
4. Podlewamy wodą  i dusimy przez 1,5 godziny, od czasu do czasu doglądamy i dolewamy brakującej wody. 
5. Dodajemy obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki, dusimy jeszcze całość przez ok 1godziny, aż mięso będzie miękkie i rozpadające. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz