poniedziałek, 28 października 2013

Cannelloni z mięsem

Czasem, kiedy ogarnia mnie chęć wyciszenia się idę do kuchni i spędzam tam dłuższy czas na przygotowanie czegoś smacznego.
 Akurat pod ręko miałam mięso, które zostało mi z wcześniejszego obiadu. Dodałam trochę pomidorów, ugotowałam  makaron cannelloni i nafaszerowałam go mięsem.
Całość polałam beszamelem, posypałam serem i zapiekłam w piekarniku.
Trochę czasu mi to zajęło, ale warto było.


Składniki:
0,5 opakowania makaronu cannelloni
30 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
1 puszka pomidorów lub  2 łyżki przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku, papryka ostra, zioła np. bazylia do smaku
20 dag sera żółtego lub parmezanu .

Składniki na beszamel
250 ml. mleka
2 czubate łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
Sól do smaku

Przygotowanie:
1 Mięso podsmażamy, dodajemy czosnek, przyprawy według uznania, pomidory i wszystko razem dusimy przez ok. 15 min. Odstawiamy na bok
2. Makaron gotujemy przez 3 min. w osolonej wodzie. Po tym czasie makaron przekładamy do miski z zimną woda, żeby nam się nie posklejał.
3. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Do gotowej zasmażki dodajemy mleko doprawiamy solą,  gałką muszkatołową, cały czas mieszając zagotowujemy.
4. Makaron nadziewamy mięsem i układamy na wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.
5. Zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy startym serem i zapiekamy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 30 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz