wtorek, 29 października 2013

Zalewajka




Rosół, pomidorowa, żurek i zalewajka, która w smaku przypomina nam połączenie żurku z grzybową.
To zupy, które tolerują moje dzieciaki i sama się dziwię, czemu tak jest bo zdawałoby się, że zupa ze składu nie przypomina zupki dla dzieci a jednak smakiem trafiona w gust.


Składniki:
0,5 ziemniaków
1 l. wywaru mięsnego ja użyłam  kostki mięsnej
20 dag kiełbasy
1 marchewka 
1 pietruszka
Mały seler
2 cebule 
4 ząbki czosnku
0,5 l. żurku z torebki
Garść suszonych grzybów
Majeranek, pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:
1.Grzyby namoczyć w gorącej wodzie.
2 Do wywaru mięsnego dodajemy pokrojone warzywa, ziemniaki, grzyby i  gotujemy do miękkości. 
3. Na patelni podsmażamy cebule z kiełbasą i dodajemy do garnka. 
4. Dodajemy rozprowadzony w zimnej wodzie żurek.
5. Doprawiamy wyciśniętym lub startym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem
6. Całość gotujemy przez chwile i gotowe.
Podawać z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz