poniedziałek, 30 września 2013

Makaron zapiekany


Każdy z nas, choć raz w życiu spróbował smaku lasagni.   Ten smak chodził za mną od jakiegoś czasu.
Wiemy, że jest  pracochłonna, a ja z natury jestem troszkę leniwa.  Dlatego stworzyłam makaron zapiekany, który smakiem przypomina nam lasagne, ale jest łatwiejszy i szybszy w przyrządzeniu.

Składniki:
60 dag mięsa mielonego
1 marchew
4 duże świeże pomidory (lub puszka pomidorów bez skórki)
2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
Przyprawy papryka ostra, bazylia,sól, pieprz (ilość według uznania)
50 dag makaronu ugotowanego al dente 
30 dag  startego sera żółtego.

Przygotowanie:
1. Ugotować makaron. 
2. Mięso podsmażamy na patelni i doprawiamy czosnkiem, ziołami i papryką według uznania.
3. Ścieramy marchewkę na małych oczkach tarki i dodajemy do mięsa.
4. Dodajemy pomidory bez skórki  ( dusimy aż się rozpadną)
5. Dodajemy przecier (dalej dusimy, aż woda wyparuje a sos zgęstnieje)
6. Makaron przekładamy do żaroodpornego naczynia. Można doprawić ziołami i pieprzem.
7. Posypujemy delikatnie serem.
8. Przykrywamy gotowym sosem i zasypujemy resztą startego sera.
9. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20 - 30 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz