wtorek, 31 grudnia 2013

Bakłażan jako przekąska


Jedna z moich propozycji na przystawkę, która często króluje na moim stole, a myśląc o zbliżającym się sylwestrze pomyślałam, że czas podzielić się tym przysmakiem z innymi.

Składniki:
1 bakłażan
2 duże pomidory
1 op. sera sałatkowego typu bałkańskiego
 Listki bazylii
Olej do smażenia

Składniki na ciasto:
1,5 szkl. mąki pszennej
1 szkl przegotowanej wody
2 jajka
sól

Składniki na sos:
2 łyżki majonez
2 łyżki gęstego jogurtu
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto miksujemy tak by powstało nam dość gęste ciasto naleśnikowe.
2. Bakłażana kroimy w grubsze plastry.
3. Plastry bakłażana obtaczamy w cieście, smażymy na patelni z dwóch stron na złoty kolor.
Układamy na ręczniki papierowe.
4. Pomidora kroimy w plastry.
5.Składniki na sos mieszamy.
6. Ostudzone plastry bakłażana smarujemy sosem, kładziemy plaster pomidora a na wierzch ścieramy ser.
7. Dekorujemy listkami bazylii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz