wtorek, 17 grudnia 2013

Pierogi z kapustą i grzybami


 Wigilia bez pierogów nie byłaby wigilią, ale zrobienie dwunastu dań w ciągu jednego dnia jest nie lada wyzwanie, dlatego ja postanowiłam ułatwić sobie to zadanie, zrobiłam pierogi teraz i zamroziłam.

Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
200ml. gorącej wody
50 ml. oleju
Jajko
0.5 łyżeczki soli  do smaku

Farsz:
30 dag kapusty kiszonej
10 dag podgrzybków suszonych
3 listki laurowych
4 ziarenka ziela angielskiego
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Grzyby zalać wodą i moczyć przez kilka godzin.
Kapustę sparzyć wrzątkiem, jeśli jest za kwaśna, jeśli nie wystarczy ją zalać 2 szklankami wody dodać, odmoczone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie doprawić solą, pieprzem i gotować do momentu odparowania wody. Ugotowaną kapustę przekładamy na deskę i kroimy drobno.
Mąkę wsypać do miski dodać, jajko,  sól, olej i gorącą wodą. Ciasto wymieszać drewnianą łyżką a gdy trochę przestygnie zagnieść rękoma. Blat lub stolnicę posypujemy mąką, rozwałkowujemy na nim placek ok. 3 mm. i wycinamy z niego kółka średnicy szklanki. Faszerujemy kapustą i kleimy ręcznie.
Gotowe pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody.
Pierogi podajemy prosto z wody lub podsmażamy na oleju lnianym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz