sobota, 14 grudnia 2013

Jak zrobić uszka do barszczu






Składniki na ok. 40 uszek
1,5 szkl. mąki
1 jajko
100 ml. bardzo ciepłej i przegotowanej wody
3 łyżki oleju
sól

Składniki na farsz:
150 g grzybów suszonych
1 cebula
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie farszu:
1.Grzyby moczyć w gorącej wodzie przez 2 godziny.
2. Wymoczone grzyby zalać nową wodą i gotować aż zmiękną. Wodę po grzybach możemy wykorzystać do barszczu.
2. Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. dodać odcedzone grzyby i razem podsmażać przez 5min.
3. Podsmażone grzyby przekręcić przez maszynkę do mięsa, doprawić solą i pierzem ( powinny być dość pikantne)

Przygotowanie ciasta:
1.Mąkę wsypać do miski posolić, dodać wodę, olej, ciasto wyrabiać w ręku, co najmniej 10 min.   Ciasto powinno być bardzo elastyczne, miękkie i odchodzić od rąk,  jeśli się klei można dodać odrobinę mąki.
2. Na posypanej mąką stolnicy lub blacie rozwałkować  ciasto na  placek grubości 3 mm.
3. Wyciąć nieduże kółka moje miały średnice 6 cm.
4.  Na kółeczka nałożyć niewielka ilość farszu, złożyć kółeczko na pół, skleić dokładnie brzeg i dwa przeciwległe rogi.
5. Gotowe  uszka wrzucać na gotującą i osoloną wodę, gotować przez ok. 5 min.
6. Wyjąć łyżką cedzakową.
7. Podawać z barszczem czerwonym.









3 komentarze: