piątek, 6 grudnia 2013

Pierniki


Szybko i krótko  umieszcza swój  przepis na świąteczne pierniczki które przyrządzam odkąd mam małe dzieci. Według przepisu ciasto powinno leżakować  w lodówce kilka tygodni . W tym roku zrobiłam je na szybko i wyszły tak samo dobre jak zawsze. Polecam bo sama zrobiłam i leżą już w pojemniku i czekają na święta.

Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 250g miodu
- 1 szkl. cukru
- 1 przyprawa do pierników
-  0,5 kasi
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
-  łyżka kakao
- 2 jajka

Margarynę roztapiamy z cukrem i miodem, odstawiamy do ostygnięcia .Do przestudzonej masy dodajemy przyprawę  do piernika. Przelewamy wszystko wysokiej miski , dodajemy sodę i kakao. Wszystko razem  miksujemy ,  stopniowo dodając  przesianą mąkę na przemian z jajkiem. Gotowe ciasto wstawiamy  do lodówki na ok.godzinę. Po godzinie ciasto dzielimy  na części. Na posypanej mąką   stolnicy  rozwałkować  ciasto na 3mm placki i wyciąć   różne kształty ciastek.  Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku przez 15 min w 160 stopniach
   Przepis na lukier:
- 1 białko na 100g  cukru pudru. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz