poniedziałek, 16 grudnia 2013

Kołduny, Pyzy, Kartacze jak kto woli - czyli kurpiowskie jadło


Pochodzę z rejonu Polski gdzie danie te uważane jest jako regionalne. Mówimy na nie kołduny i odkąd sięgam pamięcią to przyrządzała  je moja babcia i ciotki. 

Wielu z was  pewnie pod nazwą kołduny widziało coś innego. Dla mnie sama nazwa nie ma znaczenia ważniejszy jest smak a jest dużo lepszy niż w kartaczach czy  pyzach. 
Kołduny w przeciwieństwie do kartaczy powstają z samych ziemniaków gotowanych, dzięki czemu są dużo lżejsze i delikatniejsze.
W przybliżeniu jest to duża kluska śląska z nadzieniem mięsnym. Gorąco zachęcam do spróbowania zwłaszcza pasibrzuchów :)




Składniki na ok 15 dużych kołdunów
1,5 kg ugotowanych i zimnych ziemniaków
1 szkl. mąki ziemniaczanej
1szkl. mąki pszennej + do podsypania
1 jajko
sól do smaku

Farsz:
0,5 kg mięsa np. z łopatki
20 dag słoniny lub podgardla
1 marchewka
1 pietruszka
4 liście laurowe i ziele angielskie
Sól, pieprz i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej do smaku.

 Dodatkowo do polania
20 dag boczku
1 duża cebula
3 łyżki oleju

Przygotowanie:
1. Mięso gotujemy razem z warzywami i przyprawami do miękkości, wystudzone zmielić  w maszynce do mięsa. Doprawiamy solą pieprzem i gałką do smaku.
2. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przekręcamy przez maszynkę.  Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, jajko i odrobinę soli, zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dosypujemy mąki ziemniaczanej.
3.Z gotowego ciasta na dłoni i wielkości dłoni formujemy płaski placek. Na środku układamy łyżkę mięsa i owijamy je naszym ciastem. Kulamy i formujemy podłużne pyzy.
4. Zagotować i posolić wodę  w garnku. Na gotującą się wodę wrzucamy kołduny, gotujemy 5 min. od momentu wypłynięcia na wierzch.
5. Na patelni podsmażamy boczek, cebulę i polewamy nim kartacze.




1 komentarz:

  1. Bardzo lubię wszelkie takie kluchy :) U mnie akurat dziś są pyzy z mięsem :)

    OdpowiedzUsuń