czwartek, 12 grudnia 2013

Kapusta z grochem


Składniki
0,5kg kapusty kiszonej
150g - 200 g grochu połówki łuskanego
2 cebule
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka mąki
Liście laurowe i ziele angielskie
 Sól
Świeżo mielony pieprz
Opcjonalnie można dodać kminek jak ktoś lubi.

Przygotowanie:
1. Groch zalać przegotowaną i ciepłą wodą, odstawić na 3 godziny.
2. Odmoczony groch odcedzić wsypać do garnka zalać świeżą wodą i gotować do miękkości.
3. W tym czasie możemy pokroić drobno kapustę, przełożyć do garnka zalać 2 szklankami wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, sól i gotować do miękkości.
4. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju pod koniec smażenia posypujemy cebulę 1 łyżką mąki, dodajemy kapustę i odcedzony groch, doprawiamy solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu, mieszamy i chwilę podsmażamy razem. 
Na koniec można posypać świeżą natką pietruszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz