piątek, 5 grudnia 2014

Kolorowy ryż curry


 Tym razem zamiast ziemniaków do obiadu, których po prostu zapomniałam kupić zrobiłam ryż z dodatkiem curry i warzyw jakie posiadałam  w domu. Wyszło bardzo smacznie zdrowo, kolorowo i orientalnie.


Składniki:
  • 1 torebka ryżu
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy curry
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5 zielono- żółtej części pora
  • 1 średnia marchewka
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 

Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżeczki curry.
Warzyw kroimy w drobne słupki i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy odsączony ryż i doprawiamy całość solą, pieprzem, czosnkiem. Można dodać  jeszcze odrobinę przyprawy curry, wszystko razem wymieszać i podsmażać przez chwilę razem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz