piątek, 10 marca 2017

Domowe sushi maki



Uwielbiam sushi jest lekkie i bardzo zdrowe. ale tylko z dodatkiem ryb wędzonych lub gotowanych. Surowych ryb raczej się wystrzegam, bo się ich po prostu boję. Wbrew pozorom nie jest to trudne a raczej powiedziałabym, że banalnie proste. Na początku będziemy potrzebować dosyć sporo składników i musimy zaopatrzyć się w matę bambusową a wiadomo to wszystko kosztuje, ale za każdym kolejnym razem będzie już lepiej. Wszystkie potrzebne składniki oczywiście kupimy w każdym dużym markecie. Podstawa to mata, sprasowane wodorosty czyli nori, ryż do sushi, kawałek wędzonego na zimno ! łososia, kilka pasków ogórka, wasabi, ocet ryżowy, trochę cierpliwości ;)   i mamy naprawdę  pyszną przekąskę na zimno praktycznie na każdą okazję. 



Składniki:

  • 250 g ryżu do sushi ugotowanego według przepisu.
  • 4 listki nori 
  • Wasabi 
  • Sos sojowy
  • Dodatki według uznania ja użyłam: łososia wędzonego, tuńczyka w kawałkach z puszki, paluszki krabowe, ogórka świeżego, awokado. 
Zalewa:
4 łyżki octu ryżowego
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie ryżu:
Ryż dokładnie płuczemy kilka razy aż woda będzie krystaliczna. Przekładamy do garnka zalewamy szklanką wody, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć, gotować 12 min. po tym czasie wyłączamy palnik i zostawiamy ryż na kolejne 12- 15 min. studzimy.
Przestudzony ryż mieszamy delikatnie z wymieszaną zalewą octową.
Warzywa kroimy w paski. jeśli używamy awokado warto pamiętać żeby skropić je cytryną - wtedy nie będzie nam ciemniało.
Gdy mamy już wszystkie składniki pod ręką plus miseczkę z zimną wodą możemy przystąpić do przygotowania.
Na macie bambusowej układamy nasze nori (błyszczącą stroną do dołu) i wykładamy je do 2/3 wysokości ryżem pamiętając o zwilżaniu rąk w wodzie co pomoże nam w równomiernym rozprowadzeniu ryżu i nie przyklejaniu się go do rąk.  Gdy już mamy wyłożony równomiernie ryż możemy posmarować go odrobiną wasabi i rozłożyć nasze składniki tak jak jest to pokazane na jednym ze zdjęć i zwijamy.  Zwinięte roladki odstawiamy na 0,5 godziny do lodówki, po tym czasie możemy pokroić nasze sushi bardzo ostrym nożem zwilżonym w wodzie. Ułożyć na naszym pięknym talerzu podać chrzan wasabi lub sos do sushi i możemy już się tylko delektować smakiem. :) :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz