wtorek, 20 maja 2014

Szynka peklowana pieczona

Świetna domowa wędlina na którą warto poczekać nawet 5 dni. 


Składniki:
1kg chudej i w jednym kawałku szynki
60 g ( 5 -6 łyżeczek) soli peklową
4 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
1o ziarenek pieprzu czarnego w ziarnach
2 ząbki czosnku
0,5 łyżki przyprawy lub marynaty do mięs

Przygotowanie:
W garnku zagotować litr wody z  dodatkiem liści laurowych, ziela i pieprzu, wystudzić.
Do zimnej zalewy dodać sól peklową. Mięso umyć, osuszyć i ułożyć w szklanym lub glinianym naczyniu, zalać przygotowaną zalewą i wstawić do lodówki na 4- 5 dni  pamiętając o codziennym obracaniu mięsa.
Po tym  czasie mięso wyciągnąć z zalewy, osuszyć ręcznikami kuchennymi, posmarować przyprawą do mięs, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 1 godzinę, studzimy i gotowe.

3 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda, ja też robię w ten sposób ale jeszcze nie miałam takiej ładnej skórki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To zasługa przyprawy do mięs Knor :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda, taka różowiutka:)

    OdpowiedzUsuń