niedziela, 29 lipca 2018

Kotlety z pieczarek i kaszy



Składniki na ok 8 kotlecików:
0,5 kg pieczarek
2 średniej wielkości cebule
1 torebka kaszy gryczanej mix natury z dodatkiem soczewicy i pestek dyni, którą zakupiłam w biedronce.
2 jajka
Garść natki pietruszki
3-4 łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczenia
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według przepisu, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na   rozgrzanym oleju do momentu, aż zmięknie. Dodajemy pieczarki, smażymy dalej do momentu, aż pieczarki się zarumienią a woda całkiem wyparuje. Przekładamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnych pieczarek dodajemy kaszę, jajka, 4 łyżki bułki tartej, posiekaną natkę, doprawiamy według uznania solą i pieprzem, mieszamy dokładnie. Z farszu ugniatamy mocno kulkę w rękach i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce i smażymy na oleju z dwóch stron.

3 komentarze:

  1. Proste, śląskie danie:) Jak dla mnie to jedna z lepszych opcji na niedzielny obiad. Tu zajrzyjcie sobie także na https://www.cafesilesia.pl po przepyszną kawę

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałbym Wam polecic serdecznie https://dietly.pl - jest to porównywarka cateringów dietetycznych , która moze Wam sie przydac. Sam skorzystałem i jestem zadowolony.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubisz gotować? To świetnie. Dzięki usłudze https://dosiaty.pl/ możesz zaoszczędzić czas i zamiast robić zakupy - możesz spędzić więcej czasu nad ulubionymi przepisami.

    OdpowiedzUsuń