wtorek, 16 kwietnia 2013

Domowa lasagna



Czas przygotowania : 50 min.
stopeń trudności : średni

Składniki:

60 dag mięsa mielonego
1 puszka pomidorów krojonych
1 przecier  pomidorowy
2 średnie marchewki
20dag sera żółtego
przyprawy: 4 ząbki czosnku,  bazylia, oregano, papryka ostra, sól
1 op makaronu  do lasagne

Sos beszamelowy
2 łyżki maki
2 łyżki masła
2,5 szkl. mleka
pieprz, vegeta i gałka muszkatołowa do smaku

 Przygotowanie:
       W dużej ilości osolonej wody gotujemy po kilka płatów makaronu (ja zużyłam 12 płatów)  Ugotowany makaron przekładamy do pojemnika z zimną wodą, aby nam się nie posklejał.
    W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy tak by powstała nam zasmażka. Dodajemy mleko doprawiamy według uznania i mieszamy przez cały czas, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy do przestygnięcia.
    Mięso podsmażamy na patelni dodajemy startą na małych oczkach marchewkę, doprawiamy czosnkiem, papryką i ziołami - dusimy przez ok 10 min. Po tym czasie można dodać pomidory i przecier -dusimy przez następne 10 min. Gotowe mięso przekładam na sito by odlać zbędny tłuszcz i wodę.
   Gdy już mamy gotowe wszystkie składnik można zacząć przekładać lasagne.
Zaczynamy od ułożenia  na dno makaronu, następnie układamy porcje mięsa, na to sos, potem znowu makaron, mięso i sos, aż do zużycia składników, kończąc na  sosie. Ostatnio warstwę sosu posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku przez 30 min w 200 stopniach. W ostatnich dziesięciu min. włączyłam funkcję grill, aby dobrze przypiec zapiekankę.



2 komentarze:

  1. Robię lasagne z tego przepisu już 2gi raz, prosty domowy i bez kombinowania, super :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Ja też lubię prostą i smaczną kuchnie.

      Usuń