wtorek, 16 kwietnia 2013
Domowa lasagna
Czas przygotowania : 50 min.
stopeń trudności : średni
Składniki:
60 dag mięsa mielonego
1 puszka pomidorów krojonych
1 przecier pomidorowy
2 średnie marchewki
20dag sera żółtego
przyprawy: 4 ząbki czosnku, bazylia, oregano, papryka ostra, sól
1 op makaronu do lasagne
Sos beszamelowy
2 łyżki maki
2 łyżki masła
2,5 szkl. mleka
pieprz, vegeta i gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
W dużej ilości osolonej wody gotujemy po kilka płatów makaronu (ja zużyłam 12 płatów) Ugotowany makaron przekładamy do pojemnika z zimną wodą, aby nam się nie posklejał.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy tak by powstała nam zasmażka. Dodajemy mleko doprawiamy według uznania i mieszamy przez cały czas, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy do przestygnięcia.
Mięso podsmażamy na patelni dodajemy startą na małych oczkach marchewkę, doprawiamy czosnkiem, papryką i ziołami - dusimy przez ok 10 min. Po tym czasie można dodać pomidory i przecier -dusimy przez następne 10 min. Gotowe mięso przekładam na sito by odlać zbędny tłuszcz i wodę.
Gdy już mamy gotowe wszystkie składnik można zacząć przekładać lasagne.
Zaczynamy od ułożenia na dno makaronu, następnie układamy porcje mięsa, na to sos, potem znowu makaron, mięso i sos, aż do zużycia składników, kończąc na sosie. Ostatnio warstwę sosu posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku przez 30 min w 200 stopniach. W ostatnich dziesięciu min. włączyłam funkcję grill, aby dobrze przypiec zapiekankę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Robię lasagne z tego przepisu już 2gi raz, prosty domowy i bez kombinowania, super :) !
OdpowiedzUsuńDzięki. Ja też lubię prostą i smaczną kuchnie.
Usuń