poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Kaczka pieczona w jabłkach



 Podsumowując ostatnie święta. Kaczka była najtańszym, najprostszym i zarazem najsmaczniejszym daniem świątecznym, jakie przyrządziliśmy. Bez udziwnień tylko nasze Polskie jabłka i majeranek.
Sprawiają, że danie staje się wyjątkowe i  niezapomniane.

Składniki:
 Jedna cała świeża kaczka
4 twarde i kwaśne jabłka
sól, pieprz, majeranek

Kaczkę należy najpierw umyć i dokładnie umyć. Odkroić zbędny tłuszcz (zostawić do pieczenia)   Natrzeć  solą, pieprzem,  majerankiem i pozostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień mięso przekładamy razem z kaczym tłuszczem, jaki wcześniej odkroiliśmy do naczynia  żaroodpornego. Faszerujemy całymi jabłkami. Pieczemy pod przykrywką w 190 stopniach przez godzinę.
 Po godzinie odkrywamy mięso i pieczemy jeszcze 0,5 godziny zwiększając, co 10 min temperaturę, aż mięso zarumieni się .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz