Składniki:
0,5 kg truskawek
220 g ciastek owsianych
80 g masła
400g jogurtu naturalnego
0,5 szkl. mleka 2 %
2 łyżki soku truskawkowego lub malinowego
5 łyżek cukru białego
3 łyżki żelatyny
1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie :
Ciastka wsypujemy do torebki foliowej i rozgniatamy za pomocą wałka.
Masło roztopić i połączyć z ciastkami.
Tortownicę wyłóż pergaminem a na dnie rozłóż masę z ciastek, wstaw na 0,5 godziny do lodówki.
Jogurt wymieszaj z mlekiem, cukrem i sokiem ( aż wytworzy się piana )
W kilu łyżeczkach letniej wody rozpuść żelatynę. Wystudzoną dodaj do masy jogurtowej. Całość wstaw do lodówki gdy zacznie tężeć, wlej na spód z ciastek i wstaw z powrotem do lodówki.
Truskawki umyj i przepruj na dwie lub trzy części, wyłóż nimi wierzch ciasta.
Galaretkę rozpuść według przepisu na opakowaniu, wystudzoną i tężejącą wlej na wierzch ciasta.
Całość wstaw do lodówki na 3 godziny. Gotowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz