sobota, 28 czerwca 2014

Zapiekane cukinie

 Lekka, bezmięsna przekąska przypominająca smak grillowanej cukinii z dodatkiem słodkich pomidorów i ziół. Moim zdaniem dobry pomysł na dietetyczną kolację. Polecam



Składniki:
2-3 cukinie
3-4 pomidory
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka ziół

Przygotowanie:
Cukinie umyć, przekroić na pół wzdłuż. Wydrążyć środki. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej rozdrobniony czosnek, dodać pokrojone pomidory i doprawić ziołami i solą, dusić przez około 2-3 min. Łódeczki z cukinii układamy na blasze wyłożonej folią lub papierem do pieczenia a na wierzch układamy podduszone pomidory. Całość skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 30 min. gotowe.





2 komentarze:

  1. Super smaczny sposób na cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie zapiekane cukinie są pyszne. A w dodatku lekkie i zdrowe.

    OdpowiedzUsuń