czwartek, 19 czerwca 2014

Zupa krem ze szparagów


 Bardzo lekka, szybka w przygotowaniu i smaczna zupa krem. W sam raz na pierwsze danie dla miłośników szparagów. Polecam :)



Składniki na 4 porcje:
500g białych szparagów
1 łyżka masła
1/4 szklanki śmietanki 30%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Pęczek koperku
Sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:
Szparagi obieramy, obcinamy brzydkie końce i kroimy na 2 cm. kawałki. Podsmażamy w garnku na maśle, dodajemy 1l. wody i gotujemy do miękkości. Gdy szparagi będą już dość miękkie wyłączmy gaz i odstawiamy całość na 10 min. po tym czasie zupę miksujemy blęderem. Aby pozbyć się  włókien przecedzamy zupę przez sito do drugiego garnka. Zmiksowany krem zaciągamy śmietanką wymieszaną z mączką ziemniaczaną( zagotować). Doprawiamy solą i  pieprzem do smaku i posypujemy posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz