środa, 23 stycznia 2013

Domowe nuggetsy


Dzisiejszy obiad jest mięsną odpowiedzią na wcześniejsze chrupiące-paluszki-rybne. . Jeszcze niedawno zastanawiałam się czy da się zrobić takie nuggetsy w domowych warunkach. Otóż z całym przekonaniem mogę powiedzieć tak i to bez jaj w proszku - bo tego używają nasze popularne restauracje. Miałam taką przyprawę od koleżanki i rzeczywiście kurczaki wychodzą jak ..:). Ale z czystym sumieniem mogę powiedzieć że nasze są lepsze. Polecam

Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
3 szklanki płatów  kukurydzianych
2 jajka
Przyprawa do mięsa gyros lub papryka chili jeśli chcemy na ostro.
Sól, olej kujawski 1l

Przygotowanie:
 Mięso kroimy na dużą kostkę, przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na ok godzinę. W tym czasie możemy rozdrobnić płatki kukurydziane  (wsypujemy płatki do woreczka śniadaniowego i wałkujemy do do uzyskania bardzo drobnych elementów)
Olej wlewamy do garnka z grubym dnem.  Po godzinie mięso wyjmujemy z lodówki panierujemy w
jajku i płatkach. Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz