czwartek, 7 marca 2013

Klops z jajkiem


Czas przygotowania : 1,5 godziny
Stopień trudności: Bardzo łatwe

Składniki:
80 dag mięsa mielonego np. z łopatki
2 kajzerki
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
4 jajka ugotowane na twardo
2 ząbki czosnku, sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Mięso wymieszać z namoczonymi w wodzie i odciśniętymi kajzerkami . Dodać 2 jajka i 2 łyżki bułki tartej. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem.
2.  Jajka ugotować i obrać.
3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Połowę mięsa rozłóż na dnie i rozpłaszcz dłonią. Ułóż jajka po środku i przykryj pozostałą częścią mięsa.  Uformuj klopsa i posyp  bułką tartą. Piec przez 50 min na środkowej półce.

1 komentarz:

  1. Klops z jajkiem to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole... Lubię też taki z zielonym pieprzem i plastrami boczku na wierzchu... Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń