sobota, 9 marca 2013

Zupa brokułowa z grzankami

Zupa może banalna, ale pomysł dobry na przemycenie zielonego warzywa do żołądka naszego szkraba.
Moich dwóch synów na sam widok brokułów mówią ble:)
 Zupa w postaci kremu i do tego grzaneczki przechodzi im przez gardła prosto do żołądków i oto nam mamom chodzi ...


Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności:  bardzo łatwe

Składniki:
Pęczek włoszczyzny
0,5 kg brokułów
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 l . wywaru z włoszczyzny
sól, pieprz
3- 4  łyżki śmietanki 18% UHT
Bułka wrocławska na grzanki

Przygotowanie :
1. Ugotuj włoszczyznę w 2 l. wody.
2. Brokuł umyj i rozdziel na małe różyczki.
3. Czosnek posiekaj. W garnku rozpuść masło i podsmaż czosnek . Dodaj różyczki brokuła i chwilę    podsmaż  ciągle mieszając.
4. Całość zalej wywarem  i gotuj aż brokuły zmiękną.
5. Odstaw zupę do przestygnięcia, potem  zmiksuj, dopraw solą pieprzem i  zaciągnij śmietaną.
6. Z bułki zrób grzanki w tosterze i pokrój w kostkę . Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz