wtorek, 19 marca 2013

Żurek wielkanocny




Moja propozycja żurku na wielkanocny stół jest bardzo prosta i jednocześnie smaczna .
Zakwas to moim zdaniem podstawa, odrobina wędzonki, garść grzybów no i biała kiełbasa.
 To wszystko sprawia, że święta stają się wyjątkowe i niezapomniane.

Składniki na ok. 5 l. Żurku

Pęczek włoszczyzny
20- 30 dag wędzonki lub boczku
6 małych  pętek białej kiełbasy
250 ml. zakwasu do żurku
Garść suszonych grzybów
1 cebula
0,5 małej śmietany 18%
Jajka na twardo
Przyprawy:liść laurowy, ziele, majeranek, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz,

Wykonanie:
1. Włoszczyznę ugotować  z zielem, liściem i odmoczonymi grzybami.
2  Cebulę podsmażyć, dodać pokrojony boczek, kiełbasę, wszystko razem zarumienić i dodać do wywaru.
3 Dodać zakwas.
4 Doprawić według uznania solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym czosnkiem.
5. Żurek odstawić do wystudzenia i zaciągnąć śmietaną.
6. Podawać z ugotowanym jajkiem

Rada: Żeby żurek był  jeszcze bardziej syty można  dodać ziemniaki i 1 opakowanie żurku z torebki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz