sobota, 2 marca 2013

Kurczak nadziewany cytrynami


Kolejna sobota i kolejny przepis na rodzinny obiad. Przepis ten sprawdzałam już kilka razy i muszę powiedzieć, że jest to coś  innego od standardowego kurczaka w przyprawach i naprawdę sama się zdziwiłam, że  moim dzieciom smakuje. Kurczaczek fajnie przechodzi ziołami i ma lekko  cytrynowy posmak, do tego pieczone ziemniaczki -naprawdę  super.

 Składniki:

- 1 cały kurczak
- zioła prowansalskie
- świeżo zmielony pieprz
- 2 cytryny
- 4 duże ziemniaki
- 4 ząbki czosnku
- olej
- sól
- przyprawa do ziemniaków

Przygotowanie:
Natrzyj kurczaka solą, pieprzem i ziołami . Przykryj i wstaw  do lodówki na dwie godziny. Zagotuj garnek z osolonej wody, wrzuć do niej cytryny i obrane ząbki czosnku. Gotuj przez chwilę, a następnie odlej wodę. Jeszcze gorące cytryny nakłuj wykałaczką każdą po kilka razy. Wyjmij z lodówki kurczaka, połóż na papierze i natrzyj olejem. Nafaszeruj kurczaka ząbkami czosnku i całymi cytrynami. Umieść na blasze i obłóż ziemniakami pokrojonymi na ósemki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 1,5 godziny



1 komentarz:

  1. Cytrynami jeszcze nie nadziewałam. Ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń