środa, 13 marca 2013

Świąteczny indyk w sosie chrzanowym


Myślę że na każdym wielkanocnym stole powinno znaleźć się coś wyjątkowego  i indyk do takich dań należy.  Do tego sos chrzanowy na zaostrzenie  smaku . Idealna kompozycja na świąteczny obiad.





Składniki:
70 dag. piersi z indyka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szkl. mleka
4 łyżeczki chrzanu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Indyka natrzeć solą, pieprzem, nakłuć nożem kilka razy a w powstałe otwory wcisnąć ząbki czosnku. Odstawić na 12 godzin do lodówki.
2.  W piekarniku nagrzanym do 180 stopni  pieczemy mięso przez 45 min. od czasu do czasu polewając powstałym sosem.
3. W rondelu rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę.
4.  Dodać mleko, chrzan, pieprz, gałkę. Zagotować ciągle mieszając.
Powstałym sosem polać mięso.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz